Ömsesidiga kompromisser möjliggjorde EU:s budget

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Mer om EU

26 januari 2012: S säger ja till europakt
13 januari 2012: Frankrikes kreditbetyg sänkt
4 februari 2011: EU-parlamentet rånat
9 augusti 2010: Kategori:Europakommissionen
8 augusti 2010: Kategori:Euro

17 december 2005

Bryssel – Tolv timmar försenade kunde ledarna för EU:s medlemsstater enas kring en budget för 2007-2013. Förslaget innebär att Storbritannien ytterligare minskar sin rabatt och att Frankrike accepterar att jordbruksfrågan diskuteras i mitten av budgetperioden.

För Sveriges del innbär uppgörelsen att EU-notan höjs men att det delvis kompenceras av höjda bidrag. "Britterna har gjort ett utmärkt jobb", sa statsminister Göran Persson. Sverige tillhör fortfarande de största nettobetalarna. Bara Tyskland betalar en större andel av sin bruttonationalinkomst. Skillnaden mellan Sverige och andra länder kommer dock att minska jämfört med tidigare.

Den budget man enats motsvarar 1,045 procent av EU-ländernas inkomster, vilket är en ökning från de tidigare 1,03 procent men betydligt mindre än de 1,24 procent som EU-kommissionen önskat sig. För unionens nya medlemmar i Central- och Östeuropa innebär uppgörelsen flera välbehövliga miljarder i regionalt stöd. Storbritanniens premiärminister Tony Blair kallade vid en presskonferens den nya budgeten "en uppgörelse som gör att Europa kan röra sig framåt", och lade till, "om vi ska tro på en utvidgning var vi tvungna att ingå den här överenskommelsen nu". BBC:s korrespondent i Bryssel konstaterar dock att avtalet inte alls liknar den moderna EU-budget Blair haft som mål, en budget som siktar in sig på att bemöta globaliseringen istället för att subventionera bönder.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]