Anna Lindh ville införa rättslig prövning av FN:s terroristlista

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

8 januari 2006 I en amerikansk statlig rapport beskrivs Sveriges agerande i FN:s upprättande av listor över terroristmisstänkta individer. I rapporten sägs att Sverige vill införa juridiska prövningar av anklagelserna innan individerna placerades på listan. Rapporten konstaterar att sådana krav skulle göra att de flesta namnen på listan skulle behövts tas bort och USA begärde att medlemmarna i FN:s säkerhetsråd 'i de starkaste ordalag' skulle stoppa det svenska förslaget, skriver Dagens Nyheter.

Sveriges utrikesminister vid tillfället var Anna Lindh. Samtidigt som rapporten producerades i USA anklagades den socisldemokratiska regeringen för att vara för eftergiven mot USA:s krav i kriget mot terrorismen. I riksdagens konstitutionsutskott var Anna Lindh svävande vad gäller motsättningar mellan Sverige och USA.

I november 2001 placerades på amerikansk begäran svensksomaliern Ahmed Yusuf på terroristlistan. Han var huvudperson vid den somaliska banken al-Bakarkaats kontor i Stockholm. Banken bistod somalier som ville överföra pengar till anhöriga i Somalia men den amerikanska underrättesletjänsten såg kopplingar mellan banken och Usama bin Ladens terroristnätverk al-Qaida. Påstådda men obevisade förbindelser som man inte drivit vidare från amerikanskt håll.

Departementsrådet Anders Kruse har sedan dess bedrivit en diplomatisk kamp i frågan om "den tredje somaliern". Han kände inte till USA:s skarpa reaktioner på de svenska förslaget i FN förrän han tog del av den amerikanska rapporten två år senare.

Ahmed Yusuf beskriver de amerikanska slutsatserna som ett misstag och påpekar att somalier tillhör en helt annan gren av islam än Bin Laden och araberna. Han säger till Dagens Nyheter att han redovisat transaktioner som han gjort till Somalia och att han skriftligen tagit avstånd från bland annat al-Qaida. Att slippa stå på listan – något som innebär att man får alla sina tillgångar konfiskerade och förbjuds ta emot all sorts betalning – tycks både omöjligt och godtyckligt.

Referenser[redigera]