BankID drar in stöd för GNU/Linux - kunder blir utan e-legitimation

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

2 september 2008


SVERIGE: BankID är ett system för hanterandet av E-legitimationer som används av bland annat Swedbank med flera andra storbanker. BankID införde ett nytt säkerhetssystem för e-legitimationer i juli 2008, som innebär att kunder som har GNU/Linux som operativsytem inte längre kan använda tjänsten alls.

"Vi förbättrar BankID för att göra tjänsten enklare och säkrare att använda", skriver Swedbank på sin webplats, men vad den feta texten ger, tar den finstilta tillbaka: men det finns vissa miljöer som för närvarande saknar stöd, till exempel operativsystemet Linux".

Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle

Swedbank erbjuder inte längre stöd för e-legitimationer under GNU/Linux

Stödet för GNU/Linux som tidigare funnits upphörde den 3 juli 2008, förändringen innbär att den som har ett fungerande BankID kan fortsätta att använda tjänsten som förut tills det BankID:et går ut (vilket det gör ett år efter att det skapades) eller tills dess kunden av misstag till exempel glömmer lösenordet. Kunderna blir sedan utan en fungerande lösning för BankID åtminstone fram tills mars 2009.

Banker som berörs av förändringen är:

  • Swedbank
  • Handelsbanken
  • Ikanobanken
  • Danske Bank i Sverige
  • Länsförsäkringar Bank
  • SkandiaBanken
  • Sparbanken Finn
  • Sparbanken Gripen

E-legitimation[redigera]

E-legitimation är en tjänst för digital signering som används på flera viktiga webplatser, till exempel hos Försäkringskassan och Skattemyndigheten. Vanligast är att tjänsten tillhandahålls av din bank, men även Telia erbjuder e-legitimation. I dagsläget är det dock endast SEB som har stöd för GNU/Linux. Den säkerhetslösning som SEB erbjuder i sammarbete med Telia har dock endast support för Ubuntu Linux (även om den fungerar med andra distributioner ändå) och skriptet som används för installation kan behöva uppdateras av användaren själv, då sökvägen till de kataloger som används för att spara plugins kan vara felaktig angiven för nyare versioner av FireFox. Oklart är också hur länge detta stöd för GNU/Linux kommer att finnas kvar hos SEB då banken köpt in sig i BankID och därmed förmodligen snart kommer att gå över till att använda den tjänsten också.

GNU/Linux[redigera]

GNU/Linux är ett benämningen på ett operativsystem som består av operativsystemskärnan Linux och flera andra program, främst från GNU-projektet och från X Window System. GNU/Linux har bland annat ett grafiskt användargränssnitt på samma sätt som Apples OS X och Microsofts Windows och erbjuder samma möjligheter att göra alla vanliga operationer som en dator med ett annat operativsystem kan utföra. GNU/Linux har fått störst genomslag på serversidan, men på senare år har operativsytsemet även gjort ett starkt insteg hos vanliga datoranvändare. GNU/Linux är mest känd för att programmen som utgör operativsystemet är fri programvara, vilket innebär att vem som helst får använda, kopiera, modifiera och undersöka programvaran helt lagligt. GNU är en rekursiv akronym av engelskans GNU's Not Unix, eller på svenska GNU är inte Unix.


Wikinews
Wikinews
Denna artikel är ett originalreportage skrivet av en Wikinewsreporter. Se diskussionssidan för fler detaljer.


Relaterade nyhetsartiklar[redigera]

Referenser[redigera]


Publiceringar 2 septemberseptember 2008kvartal 3vecka 36