Blair i centrum för budgetförhandlingar

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
EU-ländernas bruttonationalproduktion per capita 2003

9 december 2005 Ingen förväntar sig egentligen några dramatiska förändringar i EU:s budget inför toppmötet i Bryssel 15-16 december nästa vecka. Kravet från Sveriges och andra medlemsländer att budgeten ska sänkas till 1 procent av ländernas BNP kommer inte att vinna gehör, den brittiska rabatten på åtta miljarder euro kommer bara att förändras marginellt och jordbruksstödet förblir i princip oförändrat. Så ser läget ut enligt den allmänna bedömningen. Alla vill att förhandlingarna ska gå i lås och ingen kommer att ställa sig ivägen. Finlands statsminister Matti Vanhanen sa efter sitt möte med Storbritanniens premiärminister Tony Blair att "alla vet att det inte blir lättare att komma överens senare".

I förhandlingarna hoppas Sverige, som betalar mycket i förhållande till sin storlek, få sin andel sänkt, något man mycket väl kan lyckas med. Litauen riskerar att drabbas hårt av minskat stöd samtidigt som Tjeckien vill få till en överenskommelse så snart som möjligt för att få tillgång till sitt stöd på drygt 21 miljarder euro. Luxemburg, EU:s störste bidragstagare per capita, protesterar mot sänkningen av den administrativa budgeten med en miljard euro samtidigt som Nederländerna, den störste betalaren per capita, kan se fram mot en återbäring på 700 miljoner euro. Spanien, som hittills varit en av de stora bidragstagarna, är inte tillfredsställda av att behöva bli en nettoinbetalare redan 2013. I Polen är man naturligtvis inte nöjd med en sänkning av stödet med sex miljarder euro, även om förtjänsten på mer än 62 miljarder förmodligen gör att man accepterar det.

De stora frågorna är emellertid det franska stödet på 89 miljarder euro och Frankrikes krav på att jordbruksstödet ska förbli oförändrat fram till 2013 och Storbritanniens nota som kommer att öka från 39 till 58 miljarder euro.

Europeiska fonden för regional utveckling - mottagarregioner 2005 i mörk färg.

Frankrike har krävt att det brittiska avdraget ska halveras, men i Storbritannien har Blair redan fått utstå kritik sedan han flaggat för en sänkning av avdraget med 800 miljoner pund, en nivå som de flesta andra länder finner otillräcklig. Det brittiska avdraget på 3,4 miljarder pund betraktar många som det enda som kan tvinga fransmännen att ta upp det franska jordbruksstödet i förhandlingarna. Blair hoppas därmed på att få andra länder med sig inför toppmötet i Brüssel nästa vecka då jorbruksstödet 2009 ska diskuteras. Blair försöker isolera Frankrike i förhandlingarna, skriver Times politiske skribent Philip Webster.

Göran Persson säger i en kommentar i tidningen att han är övertygad om att Blair kommer att backa i frågan om de brittiska förmånerna men bara i sista ögonblicket innan förhandlingarna i nästa vecka. "Britterna måste ge med sig mer", sa han efter sitt möte med den brittiske ledaren. Enligt siffror som den svenska regeringen tagit fram skulle Sverige med det brittiska förslaget bli den störste nettobetalaren, något som Persson vill ändra på.

Sloveniens Janez Jansa sa att det bara var 50% chans att förhandlingarna skulle lyckas och Portugals José Socrates sa efter sitt möte med Blair att han efterlyste en stark signal från den brittiske ledaren på att "den brittiska rabatten är en anakronism som borde elimineras i framtiden". Ungerns Ferenc Gyurcsany menade att EU:s utvidgning österut stod på spel om Storbritannien fortsätter att insistera på en reducerad budget och Frankrikes Jacques Chirac fyllde i att alla medlemsländer måste ta sin del av kostnaden för utvidgningen.

Referenser[redigera]