EU-bistånd kan fortsätta trots Hamas seger

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Europa
Europa

26 januari 2006

Europa – När EU:s utrikeskommissionär Benita Ferrero-Waldner reser runt i Mellanöstern missar hon aldrig tillfället att nämna att EU är den störste bidragsgivaren till de självstyrande palestinska områdena. Det är fullt möjligt att biståndsprogrammet fortsätter även om Hamas bildar regering – biståndet kan till och med komma att öka, uppger Deutsche Welle.

Förra året strömmade omkring 380 miljoner euro från EU till Gaza och Västbanken och ännu mer bistånd förväntas i år. Till gårdagens val avsatte Ferrero-Waldner knappt 20 miljoner euro och lika mycket har avsatts till olika energi- och miljöprogram.

Förrutom de 122 miljoner euro som via FN går till flyktinghjälp försöker EU hjälpa palestinierna att bygga upp en civil administration och ett rätts- och polisväsende. Dessutom stöder man små och medelstora företag. Det massiva biståndsprogrammet har gjort att EU:s diplomater levt med uppfattningen att den palestinska myndigheten är helt beroende av EU.

Ferrero-Waldner tillbakavisar anklagelserna att pengarna missbrukas av palestinska ledare. EU:s talesman i utrikespolitiska frågor, Javier solana, försöker använda det ekonomiska stödet för att utöva påtryckning på palestinska ledare och militanta organisationer som Hamas. I december hotade Solana att stänga av pengakranen om Hamas släpptes in i den palestinska regeringen, vilket fick Hamas representanter att framföra protester till EU:s valobservatörer i Ramallah.

Till skillnad från USA och Israel upprätthåller EU diplomatiska kontakter med Hamas politiska gren med argumentet att organisationen har en viktig roll i byggandet av ett fungerade samhälle i de palestinska områdena.

I sitt framträdande inför Europaparlamentet för några dagar sedan sa Ferrero-Waldner diplomatiskt att man kommer att respektera valutgången och att man skulle samarbeta med varje regering som väljer fredliga medel. EU-kommissionen kan till och med komma att fördubbla biståndet.

Många tjänstmän i EU är övertygade om att det enda som kan stabilisera situationen och säkerställa ett fungerande palestinskt samhälle är infrastruktursatsningar som gör att palestinierna kan bedriva handel med resten av världen.

En av Hamas toppkandidater i valet, Ismail Haniya, sa då han röstade att organistationen inte gör någon distinktion mellan vapen och demokrati. Hamas inställning i frågan riskerar att få EU:s representanter att tänka om.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Relaterade nyheter[redigera]

Referenser[redigera]