Iran förnekar att man underblåser hat

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Indonesien
Indonesien
Muhammedteckningarna
Fler nyheter

17 februari 2008: Våldsvåg i Danmark
13 februari 2008: Muhammedbilderna publiceras åter efter avslöjandet om mordplaner på tecknare
13 februari 2008: Sydsvenskan publicerar muhammedbilderna
2 mars 2006: Bojkott kostar Arla en halv miljard
26 februari 2006: Anti-danska protester bricka i pakistansk inrikespolitik
18 februari 2006: Våldsamma protester i Libyen, tiotal döda
17 februari 2006: Fjärde dagen med anti-danska demonstrationer i Pakistan
15 februari 2006: Flera döda i demonstrationer i Pakistan
12 februari 2006: Dansk Folkeparti ökar, socialdemokraterna backar
11 februari 2006: Nya protester mot Danmark

9 februari 2006

Jakarta – Irans vicepresident Isfandiar Rahim Mashaee tillbakavisade USA:s anklagelser att Iran medvetet underblåste protesterna mot publiceringarna av de danska serierna, uppger M&C.

Mashaees gjorde sitt uttalande vid ett möte med sin indonesiska kollega Yusuf Kalla i Indonesiens huvudstad Jakarta. Han kallade påståendena för "lögner" och sa att det inte fanns någon som helst koppling mellan Irans omdiskuterade atomprogram och konflikten kring serierna.

USAs anklagelser

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice anklagade i går onsdag Iran och Syrien för att i egna syften underblåsa anti-västerländska stämningar. Tidigare har USA:s president George W Bush fördömt de våldsamma protesterna, något som tolkats som att USA avser att markera sin position i konflikten.

Moderata krafter i Indonesien

Moderata muslimska ledare i Indonesien, som sympatiserar med protesterna men fördömt våldet, har uttryckt sin oro över att radikala grupper utnyttjar konflikten i politiska syften. Din Syamsuddin, ledare för Indonesiens näst största muslimska organisation Muhammadiyah, sa att "deras reaktion visar att deras motiv är mer politiskt än ideologiskt". Syamsuddin anklagade också indonesisk media för att överexponera de radikala grupperna samtidigt som man ignorerade den "tysta majoriteten".

Franz Magnis Suseno, katolsk präst och filosofiprofessor i Jakarta, sa i en kommentar att: "Stora förändringar i Indonesien skapar starka spänningar, men i Indonesien råder ett starkt konsensus att inte låta situationen gå över styr".


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]