Hoppa till innehållet

Muhammedteckningarna - 6 februari

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

Relaterade artiklar:


17 februari 2008: Våldsvåg i Danmark
13 februari 2008: Muhammedbilderna publiceras åter efter avslöjandet om mordplaner på tecknare
13 februari 2008: Sydsvenskan publicerar muhammedbilderna
2 mars 2006: Bojkott kostar Arla en halv miljard
26 februari 2006: Anti-danska protester bricka i pakistansk inrikespolitik


Bakgrunder på Wikipedia:

Libanon
Libanon
Afghanistan
Afghanistan
Indonesien
Indonesien

6 februari 2006

Afghanistan, Beirut, Jakarta – Två personer dog och minst tre personer skadades då polis öppnade eld mot demonstranter som protesterade mot Muhammedteckningarna i östra Afghanistan. Dödsfallen tros vara de första i den eskalerade konflikten.

Demonstrationer hölls också i bland annat Indonesien och Kashmir.

I Libanon var läget spänt och Syrien anklagades för att ligga bakom ambassadattackerna. Libanons inrikesminister avgick och sa att infiltratörer bland demonstranterna orsakat attackerna.

En företrädare för Hizbollah har utsett torsdagen till särskild dag för "Försvar av Profeten" och hundratusentals shiamuslimer väntas ta sig till Beirut i samband med en högtid då.

I USA valde en tidning att publicera en av bilderna i lördags. Även en ukrainsk tidning publicerade de kontroversiella bilderna.


Afghanistan

[redigera]
Laghamn, östra Afghanistan
Laghamn, östra Afghanistan
Nangarhar
Nangarhar

Skotten kom då demonstranterna attackerade en polisstation i staden Mihtarlam uppger regeringskällor. Runtom i Afghanistan hade tusentals demonstranter samlats i olika städer.

På flera platser gick de till attack mot regeringsbyggnader och ropade slagord mot Danmark och Frankrike och krävde att ländernas ambassader skulle stängas.

BBC

Enligt polisuppgifter ska även rebeller ha öppnat eld i samband med att en folkmassa gick till attack mot en polisstation. En polis uppgav till Reuters att skottlossning förekommit "från talibaner och al-Qaida".

SvD

Libanon

[redigera]
Libanon
Libanon

I Libanon fruktade man att det bräckliga lugnet skulle urarta i våldsamma sammandrabbningar mellan muslimska och kristna grupper.

Flera ledande politiker anklagade Syrien för att ha planerat protesterna som slutade i attackerna mot ambassaderna.

DN

En person omkom, ett trettiotal skadades och omkring 200 greps i den våldsamma demonstrationen. Av de gripna var 76 syrianer, 35 palestinier och 38 libaneser.

ABC

En av de som stormade det danska konsulatet omringades själv av eld och dog då han hoppade från tredje våningen.

Reuters

Libanon bad Danmark om ursäkt

[redigera]

Under måndagen bad Libanons regering Danmark om ursäkt för att man inte förhindrat stormningen av den danska beskickningn i Beirut: Vi "tar avstånd från och fördömer upploppen ... som har skadat Libanons rykte, den civiliserade bilden av landet och demonstrationens ädla mål", sa Libanons informationsminister Ghazi Aridi.

ABC

Libanons inrikesminister avgick

[redigera]

Libanons inrikesminister Hassan Sabeh avgick till följd av attackernas mot ambassaderna i Beirut.

Omkring 200 personer har gripit efter demonstrationerna, varav 70 syrier och flera palestinier. Sabeh sa att 1 200 säkerhetsvakter och 1 600 soldater kallats in för att övervaka söndagens protester, men att infiltrering gjort att demonstrationerna urartade. Han tillade också att han vägrat ge order att skjuta libanesiska medborgare.

En mörk dag för Libanons muslimer
Saad Hariri

Libanons sunnimuslimske ledare, Saad Hariri, kallade gårdagens attacker för en "mörk dag" för landets muslimer.

BBC

Både poliser och imamer försökte utan resultat förhindra demonstranterna från att attackera ambassadbyggnaden och kristna byggnader. I Libanon har attackerna väckt förbittring bland kristna.

Den kristne oppositionsledaren Michel Aoun har krävt regeringens avgång. Den sunnimuslimske ledaren Rashid Qabani fruktade att attackerna ska ge en "förvriden bild av islam" och den libanesiske premiärministern Fouad Siniora fördömde attackerna och sa att "islam kan inte försvaras på detta vis".

DN

"Avrätta de inblandade"

[redigera]

I en telefonintervju med BBC krävde ledaren för den islamistiska gruppen al-Muhajiroon baserad i Beirut att de som var ansvariga för bilderna skulle avrättas. Gruppen är förbjuden i Storbritannien.

Reuters

I onsdags sa Hizbollahs libanesiske ledare Sayyed Hassan Nasrallah att miljontals muslimer var beredda att ge sina liv och göra vad som helst för att upprätta profetens heder.

SvD

Palestina

[redigera]

Gaza

[redigera]
Palestina
Palestina

Utanför EU:s kontor i Gaza skanderade demonstranter: "Ned med Danmark. Med vårt blod ska vi gottgöra vår profet".

Polis avlossade skott i luften för att upplösa demonstrationen.

Reuters

Världens politiker manade till lugn

[redigera]

Reuters korrespondent i Paris, Kerstin Gehmlich, skriver i sin sammanfattning av helgens händelser att hela affären nu blivit en konflikt mellan pressfrihet och religiös respekt.

Samtidigt som världens ledare uppmanar till lugn, bland annat FN:s generalsekreterare Kofi Annan, lovade Iran att besvara en "anti-islamisk och islamofob strömning".

Vi alla är förlorare om vi inte omedelbart lyckas lösa situationen.

Ukraina sällades till de länder som de kontroversiella serierna publicerats i: Bulgarien, Frankrike, Tyskland, Spanien, Ungern, Nya Zeeland, Polen och USA (Gehmlichs lista).

Till tidningen International Herald Tribune sa Turkiets premiärminister Tayyip Erdoğan och hans spanske kollega José Luis Rodríguez Zapatero att "vi alla är förlorare om vi inte omedelbart lyckas lösa situationen som bara kan lämna ett spår av misstro och missförstånd på båda sidor".

Reuters

Somalia

[redigera]
Somalia
Somalia

I Puntland i Somalia dödades en fjortonårig pojke och ytterligare tre skadades då polis öppnade eld mot demonstranter som kastade sten och byggt barrikader på gatorna intill en byggnad som används av en internationell biståndsorganisation.

BBC

Läs mer

Sydafrikansk redaktör mordhotad

[redigera]
Sydafrika
Sydafrika

Redaktören på den sydafrikanska tidningen Mail and Guardian har fått mordhot i form av brev sedan tidningen publicerade Muhammedbilderna i fredagens tidning.

Ferial Haffajee säger att både hon själv och hennes mor mottagit hotfulla meddelanden och att man hotat med att marschera mot redaktionens byggnad. Hon sa också att hon trodde att reaktionen delvis berodde på att hon själv är muslim.

Sedan Mail and Guardian publicerat serien har den muslimska gruppen Jamiat-ul Ulama vunnit en rättegång som förbjuder tidningen Sunday Times att publicera bilderna. I en kommentar skrev tidningen att man visserligen inte planerat att publicera bilderna men att man vägrar acceptera försöken till censur. Man sa också att man skulle driva rättsfallet vidare.

BBC

Iran

[redigera]
Iran
Iran

I Irans huvudstad Teheran demonstrerade idag omkring 200 demonstranter utanför Österrikes ambassad. Demonstranterna kastade stenar, ägg och smällare på byggnaden.

BBC

Indonesien

[redigera]
Indonesien
Indonesien

Jakarta

[redigera]

Även i Indonesiens huvudstad Jakarta demonstrerade omkring 300 islamister utanför Danmarks ambassad, dock utan våldsamheter.

DN

Demonstranterna var medlemmar i det moderata, muslimska Partiet för rättvisa och välstånd och de krävde att Danmarks regering skulle be om ursäkt för kränkningen som publiceringen innebar. Man uppmanade också till bojkott mot danska varor som Lego och Arla. Den danska ambassaden bevakades av dussintals poliser under demonstrationen.

SvD

Badung och Surabaya

[redigera]

Tusentals demonstrerade också i staden Bandung på östra Java där även flaggbränning förekom. I Surabaya på västra Java demonstrerade hundratals och det danska konsulatet fick fönsterrutor sönderslagna.

SvD

Indien

[redigera]


Delhi

[redigera]

I Indiens huvudstad Delhi demonstrerade hundratalet studenter mot Danmark och brände en flagga.

Polisen använde tårgas för att skingra demonstrationen. Inga skadade rapporterades.

SvD

Kashmir

[redigera]
Kashmir (CIA)
Kashmir (CIA)

I indiska Kashmir inledes en generalstrejk och affärer hölls stängda.

Demonstranter ropade slagord mot "islams fiender".

DN

Amerikanska tidningar publicerade

[redigera]
USA
USA

I USA publicerade The Philadelphia Inqurer den mest kontroversiella av teckningarna och tidningens chefredaktör skrev att man ville "ge människor perspektiv på vad konflikten handlar om".

Tidigare har samma tidning publicerat fotografen Andres Serranos kontroversiella bild av ett krucifix dränkt i urin – "Piss Christ" – som upprört den kristna högern i USA. Läs mer

Tidigare har New York Daily Sun publicerat två av de nu aktuella bilderna.

DN

DN / Michael Winiarski

[redigera]

I sin analys i Dagens Nyheter ser Michel Winiarski ett uppenbart samband mellan attackerna mot ambassaderna i Beirut och Damaskus. Hur sambandet ser ut återstår att se, liksom huruvida detta är kulmen på konflikten i området, skriver han.

Det finns givetvis ett samband mellan de brinnande ambassaderna i grannhuvudstäderna Damaskus och Beirut.
Michael Winiarski

Den syriska regimen ingrep inte då den danska ambassaden attackerades i Beirut. Obekräftade rykten talar om busslaster med demonstranter som passerat den syriska gränsen innan attackerna på det danska konsulatet i Beirut. Många i Beirut ser ett klart samband.

Utvecklingen den närmaste tiden beror på hur välorganiserade attackerna varit, resonerar Winiarski. Att Syrien fortfarande är en maktfaktor i Libanon – nästan ett år efter att den syriska armén tvingats dra sig tillbaka – är inget kontroversiellt påstående. Winiarski talar om en symbolik att ambassadattackerna kom nästan på dagen efter mordet på den Syrienkritiske libanesiske politikern Rafik Hariri.

Förutom att den politiska situationen i Libanon nu är mycket ömtålig, ser Winiarski en risk att klyftan mellan Europa och den muslimska världen kan komma att vidgas som en följd av konflikten.

DN

Danmark avråder från besök i fjorton länder

[redigera]
Danmark
Danmark

Danmark har upprättat en lista över fjorton länder som man avråder sina medborgare från att besöka som en direkt följd av hoten från upprörda muslimer.

På listan fanns länderna Afghanistan, Algeriet, Bahrain, Egypten, Iran, Jordanien, Libyien, Marocco, Oman, Pakistan, Qatar, Sudan, Tunisien och Förenade Arabemiraten.

Dessutom rekommenderar det danska utrikesministeriet från att besöka Jemen och Syrien.

Danmarks utrikesminister Per Stig Möller sa att han var förskräckt över att våldet spridits så snabbt och tillade att affären nu handlar om betydligt mer än teckningarna. Han tackade också de muslimska ledare som tagit avstånd från attackerna och kritiserat pöbeln.

BBC

Jyllands-Posten nobbade Jesuskarikatyrer

[redigera]

För tre år sedan skickade den norske tecknaren Christoffer Zieler teckningar som drev med Jesu uppståndelse till Jyllands-Posten. Tidningens redaktör refuserade teckningarna med motiveringen att den kunde uppröra läsarna och "utlösa ett ramaskri", enligt uppgifter i den norska tidningen Dagbladet.

Zieler uttrycker sina tvivel över Jyllands-Postens ädla avsikter med att publicera Muhammedbilderna, men försvarar ändå deras rätt att använda tryckfriheten och slippa hot.

SvD

Muhammed i svensk lärobok från 1993

[redigera]
Sverige
Sverige

I en svensk lärobok från 1993 utgiven av Almqvist & Wiksell finns två bilder av profeten Muhammed. Enligt Hallands Nyheter används boken fortfarande i religionsundervisningen.

En talesman för Sveriges muslimer, Abd al Haqq, säger att man varit i kontakt med förlaget och de lovat att bättra sig. Han tillade också att dessa bilder inte var fördomsfulla.

SvD

Nya omfattande protester på torsdag

[redigera]

Sayyed Hassan Nasrallah, shiamuslimsk ledare för libanesiska Hizbollah, har utsett torsdag till en dag att "försvara profeten". Torsdagen är den tionde dagen i den shiamuslimska högtiden Ashoura och kanske så många som en halv miljon människor förväntas ta sig till huvudstaden Beirut i samband med högtiden.

Liknande protester kan väntas runt om i Mellanöstern.

SvD

Referenser

[redigera]

Reuters

[redigera]