Prideparad i Sydney lockade halv miljon

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
7 mars 2006 kl.17.35 (UTC)
Sydney - Nästan en halv miljon människor deltog i friandet av den tjugoåttonde homosexuella paraden under Mardi Gras i Sydney.

Enligt organisatörerna kantades paradvägen av fler än 450 000 åskådare som beundrade de 6 000 paraddeltagarna och deras 120 ekipage.

Mardi Gras är det karnevalfirande vid fettisdagen som framför allt är förknippat med New Orleans i USA men firas på liknande vis över hela världen. I Sydney avslutas en månadslång Pridefestival med en parad — Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras.

Kändisparad

Paraden leddes traditionsenligt av MC-gruppen Dykes on Bikes ("Flator på bågar") och många av paradekipagen hade anammat ett tema från filmen Brikeback Mountain. Bland all färgprakt och allt lättsinne kunde åskådarna bland annat få se en Kate Moss-dansare som sniffade kokain, en Dick Cheney som viftade med vapen men i övrigt var mycket bögvängligt sinnad och Australiens premiärminister John Howard hyllades med ett piratfartyg med inskriften Captain Crook ("Kapten Bedragare").

Festivaldeltagaren Filipino Volefdico 25 år sa: "I Australien finns verkligen en stor [homo]kultur tycker jag och det är fantastiskt nära alla samlas och firar det tillsammans".

Jay Lynch, som träffade sin partner vid festivalen för två år sedan, sa: "Det har blivit en mötesplats för bögar från hela världen och eftersom diskimineringen fortsätter är det viktigt att vi kan mötas på den här nivån för att omdefiniera vad det betyder för oss."

Great Aussie tradition

Ordföranden i festivalorganisationen Marcus Bourget sa att festivalen handlar om att ge en mäktig röst till alla lesbiska och bögar. Han kallade stolt paraden för en "great Aussie tradition" och berättade: "Vi har kört en ganska avancerad marknadsföringkampanj i år som lett till en internationell, gradvis tillväxt".

Enligt Donna Newella från Newcastle har Mardi Gras fått olika betydelse för olika människor: "Det handlar inte bara om bögar och lesbiska. Det handlar om olika frågor som dykt upp: Yttrandefrihet, att kunna stå för sin identitet och kunna ställa politiska krav".

Den första festivalen i Sydney ägde rum 1978 som en protest mot att homosexuella förbjudits i Australien. Det året uppstod festen spontant efter en demonstration. Men festen avbröts av en stadstjänsteman och urartade. Följande natt greps 53 personer med många anklagelser om polisbrutalitet. homosexualitet avkriminaliserades 1984.

Guldgruva

Sydneys affärsidkare insåg snart festivalens ekonomisk betydelse. Förra året gjorde paraddeltagarna att staten New South Wales fick in 46 miljoner dollar. I år förväntas 6 000 utländska besökare resa till paraden, de flesta från Storbritannien eller USA.

"Vi har rest ända från Amerika för att uppleva detta", sa Phyllis Drucker från Los Angeles, "Vi har hört att det ska vara den bästa i världen och nu ska festa".

Ett ekipage betitlat Love between the Flags ("Kärlek mellan flaggorna") tog med sitt tema upp behovet av kulturell tolerans och att motverka rasmotsättningarna efter raskravallerna förra året. En av festivalens arrangörer, Graham Browning, sa att årets tema, "I believe" ("Jag tror"), valts just för att man ska ta upp politiska och sociala frågor men tillade: "Det är som julafton för alla bögar och lesbiska". Polisen i New South Wales deltog i paraden med en trupp på 45 medlemmar.

Paradgeneralen Deborah Cheetam, en internationellt berömd sopran, har tillbakavisat alla påståenden om att festivalen börjar bli åldersstigen: "Vi kanske befinner oss i en övergångsperiod men den är inte trött. Det kommer alltid att finnas ett behov av Mardi Gras". Cheetham ledde paraden tillsammans med sin partner och 14-åriga dotter.

Bättre än julafton

Sydneys borgmästare Clover Moore sa att festivalen var ett firande av stadens mångfald och tillade: "När man är barn existerar egentligen bara julafton och Royal Easter Show och som vuxen tycker jag att Mardi Gras är den enda motsvarigheten".

"Jag ville inte missa någonting", sa Jennifer Mackay, 17 år, som tagit sig till paradvägen från Sydneys ytterområden där hon bor tio timmar innan paraden startade.

Senaste nyheterna

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Australien

31 oktober 2011: Qantas återupptar flygningarna
7 januari 2008: Häftiga översvämningar i Australien
1 maj 2006: Ronaldinho tror på guld
31 mars 2006: Australien samlar sig inför cyklonen Glenda
23 mars 2006: Australien beviljar papuanska flyktingar visum
21 mars 2006: Queensland städar upp efter cyklonen Larry
19 mars 2006: Queensland förbereder sig för kategori 5-cyklon
18 mars 2006: Trilateralt säkerhetssamtal om Iran och Östasien
15 mars 2006: Storslagen ingvigning av samväldesspelen i Melbourne
12 mars 2006: Drottning Elizabeth inledde femdagarsbesök i Australien


Portaler

Australien
Kultur och nöje

Wikipedia

Mardi Gras
Pride
Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras

Händelser 4 marsmars2006kvartal 1vecka 9

Publiceringar 7 marsmars2006kvartal 1vecka 10



Referenser