Wikinewsdiskussion:Hur man skriver en artikel

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

Som den här sidan är utformad nu tar den för givet att alla artiklar på Wikinews är en del av den allmäna nyhetsbevakningen. Något stycke borde ange hur Wikinews ser på egna reportage. Jag är lite osäker på hur man ska mingla in det i sammanhanget. Kanske det passar bäst på en egen sida?
/ Mats Halldin 17 december 2005 kl.14.11 (UTC)

Fet ingress och löpsedelsteknik[redigera]

I en kurs i presentationsteknik som jag har gått så fick vi lära oss att direkt, oavsett om vad man skriver eller talar, förråda innehållet. Därefter berättas sektionsvis innehållet och ju längre ner i artikeln man kommer, ju mer detaljerat blir det. Metoden kallas Löpsedelstekniken och går ut på att berätta som tidningsartiklar skrivs. En lightversion av löpsedelstekniken finns här. Bengt Hemlins bok "Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga..." låg till grund för kursen. Lägg märke till hur SJ-artikeln på den sidan är uppbyggd.

Ingressen säger allt, om än på en övergripande nivå, och ska avgöra för läsaren om denne vill gå vidare. Exempel finns då vi ser en intressant löpsedel för en kvällstidning. Vi köper tidningen och det första vi läser är ingressen. Redan där vet vi om vi vad det handlar om och vi tar ställning till om vi vill läsa vidare.

Därefter kommer texten under ingressen som berättar något mer detaljerat om det ingressen sade. Även efter denna sektion kan läsaren avgöra om denne vill gå vidare. Allting har ju redan sagts om än på en inte allt för övergripande nivå.

För att få lite struktur så borde ingressen i våra artiklar på något sätt markeras. Som det är nu så flyter den ihop med den övriga artikeln vilket inte är bra. Jag har gjort ett test med fetstilad ingress på Koreansk seger i Malaysian Open 2006 men det går säkert att markera på något annat sätt. //StefanB 19 februari 2006 kl.11.59 (UTC)

Testa olika alternativ[redigera]

Mycket intressant! Olika medier verkar tillämpa olika metoder och förmodligen borde vi testa olika alternativ som gör det redaktionella arbetet lättare och artiklarna mer "nyhetsmässiga". Frågan är hur avancerat det får bli.
   Jag har själv testat olika formateringar i olika artiklar och har fortfarande huvudet fullt med djärva idéer. Ett försök att komma ifrån de alldeles breda textraderna finns i {{Stockholm}} (se till exempel Billström backar om bostadsrätter).
   Etermedia verkar göra att BBC:s artiklar alltid består av ett första avsnitt som i sig är en notis med bakgrundsinformation et al. Först efter den rubrik som följer på den korta inledningen berättas om den aktuella händelsen (det som i allmänhet gör att jag klickat på en länk). Den andra delen av artikeln brukar vara som en längre version av den korta inledningen – snarare än en gradvis allt mer detaljerad fördjupning.
   Ett mer avancerat alternativ till det du föreslår finns bland mina ansatser. Kolla på min undersida test01. Den text som jag fetat och lagt för sig (och som även är inlagd som bildtext) är inklippt från sidan test02 som fungerar som mall. Systemet skulle kunna användas på olika sätt för att använda en artikelstruktur liknande den på BBC. Risken finns förstås att det blir för avancerat för nybörjare.
   En, tycker jag, intressant artikelstruktur skulle kunna vara:
  1. Sidan [[Artikelnamn]] (alternativt [[Mall:Artikelnamn]]) som ingress.
  2. Sidan [[Artikelnamn/Artikel]] som innehåller resten av artikeln med ingressen inlagd som ''' {{Artikelnamn}} ''' högst upp.
   Med detta (ganska avancerade) system kan man lätt lägga in ingressen som {{artikelnamn}} på till exempel huvudsidan och använda olika formaterings alternativ på olika sidor. Frågan är förstås hur mycket finesser man kan använda utan att skrämma bort nybörjare.
Drömde
/ Mats Halldin 19 februari 2006 kl.14.29 (UTC)
Det där är en kanonartikel, jättebra skriven. Det finns olika skolor tydligen och vi kanske ska länka till olika sätt att skriva artiklar om vi hittar sidor på nätet. Strukturen på artikeln är optimal. Det skulle vara bra om vi kunde hitta någon enkel modell för att använda den. När wikinews blir mer etablerat och fler användare kommer hit så blir det nog en hel del redigerande om det inte är enkelt. //StefanB 19 februari 2006 kl.14.44 (UTC)
Ett alternativ kan ju vara att vid skapandeknappen huvudsidan så kommer man till ingressredigeringen med instruktioner. När den sparas så visas en länk (noinclude) till "Skapa artikel". Den kommer då att vara försedd med {{{{PAGENAME}}/Ingress}} i artikelmallen. På så sätt hålls artikelnamnen lika. //StefanB 19 februari 2006 kl.15.16 (UTC)
Jag plockade in en del av informationen i artikeln på sidan Hur man skriver en artikel. Utveckla gärna.
Låter bra! Experimentera gärna. Den nuvarande mallen som används finns på Mall:New_page men det kanske är bra att skapa en särskild mall för experiment med separata ingresser, typ Mall:Ny_ingress?
/ Mats Halldin 19 februari 2006 kl.15.53 (UTC)

Artikelmärkning[redigera]

På engelska wikinews har de en sorts märkningssystem för vilken status en artikel har. Jag gjorde snabbt en översättning av två av dessa.

Är det en bra idé? Ska vi översätta "Breaking news" till svenska?

Glömde att logga in och signera.... Ainali 19 januari 2008 kl. 19.20 (CET)[svara]
Jag tycker det låter som en god idé, även om vi än så länge endast (?) har använt oss av källor. Peter R 19 januari 2008 kl. 20.22 (CET)[svara]
Tja, det kommer väl så småningom. Men breaking news kanske behöver användas oftare?
Behövs den översättas? Är det några andra av ikonerna på commons som kan vara användbara? Ainali 19 januari 2008 kl. 20.48 (CET)[svara]
Jag såg att det finns en Mall:Telegram också. Såklart såg jag den efter att jag redan tittat på commons och såg att de hade en rubrik "short news". I all hast gjorde jag då en svensk variant med ordet notis. Finns det något som motsvarar det här eller är det telegram som används? Ainali 19 januari 2008 kl. 21.51 (CET)[svara]

2005 och 2006 användes ordet telegram, eller i vissa fall telegramnotis. Telegram säger något bättre vad det handlar om, än notis. Eller skall vi säga "Leleprintern"... (skojar bara). ,Telegram får min röst. Peter R 20 januari 2008 kl. 08.23 (CET)[svara]

Telegram kanske är bra, det finns också en {{telegram}} där bilden kanske kan inkorporeras. MiCkE 20 januari 2008 kl. 10.09 (CET)[svara]
Nu finns det en bild klar, jag ska försöka få in den snyggt i mallen.
Ainali 26 januari 2008 kl. 15.58 (CET)[svara]

Är guiden aktuell?[redigera]

Som jag uppfattar det lägger artikelskrivningsmallen i bland annat datum. I denna guide står det dock att man måste lägga datum som en kategoir för att det ska bli rätt. Stämmer det? Jag undrar även om någon kan upplysa mig om var jag finner alla mallan som mall:Sverige, för nu blir det lite gissning om huruvida det finns en mall för kring landet jag skriver om eller inte. Thanx! Suz 8 februari 2008 kl. 15.03 (CET)[svara]

Skall kolla lite på guiden, ang landsmallarna brukar jag förhandsgransak och testa om den finns :-) gör den inte det kan man ju skapa den. MiCkE 8 februari 2008 kl. 20.41 (CET)[svara]