Hoppa till innehållet

2005/02/10: Lagrådsremiss om vidaresändning i kabel-tv-nät klar

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Fem kanaler kan komma att sändas fritt i kabelnäten.

10 februari 2005

Stockholm – Idag lämnade regringen över lagrådsremiss till lagrådet om så kallat "must carry", kabel-tv-bolagens krav på att sända vidare vissa kanaler gratis till de anslutna. Förslaget innebär att de digitala kabelnäten fritt ska sända fyra avgiftsfinansierade kanaler (d.v.s. SVT:s och UR:s kanaler) samt ytterligare en kanal (d.v.s. TV4). Om kabelnätet sänder både analogt och digitalt föreslås bara tre kanaler behöva sändas analogt.

Den utredning som presenterades i november 2003 föreslog att samtliga SVT-kanaler samt tre andra kanaler skulle ha must carry. Detta kritiserades dock av tv-branschen, skriver Dagens Media. Det nya upplägget innebär att om SVT skulle starta en eventuell femte kanal skulle denna inte omfattas av must carry. Vad gäller övriga kanaler föreslås bara atta TV4 skall sändas fritt så länge dess tillstånd löper (till 1 februari 2008).

Om förslaget klubbas igenom föreslås det träda i kraft 1 juli 2005.

Referenser

[redigera]