Hoppa till innehållet

Al-Qaidaledare i video manande till "motståndsaktioner" var misstag

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

7 december 2005 Ayman al-Zawahiri, en av Al-Qaidas högste ledare, framträdde under dagen i en video som publicerats på internet. Ayman al-Zawahiri hävdar i videon att Usama bin Laden lever och leder jihad mot västvärlden. Till en början verkade videon vara ny, men det visade sig dock vara den fullständiga versionen av en video som Al Jazeera visade delar av redan i september då han tog på sig skulden för bombattackerna i London i somras.

USA har lovat 25 miljoner dollar i belöning till den som lyckas fånga Ayman al-Zawahiri. Bortsett från sin ledande position i Al-Qaida och vad det medför juridiskt och politiskt, är Ayman al-Zawahiri synnerligen misstänkt för delaktighet i mordet på Egyptens president Anwar Sadat 1981, samt massakern 1997 i Luxor på utländska turister, skriver Al Jazeera. Vid massakern i Luxor dödades fler än 60 personer vid ett besök i Hatshepsuts tempel.

Om han blir tillfångatagen döms han troligen till dödsstraff i Egypten, skriver Al Jazeera. Reuters skriver att såväl Ayman al-Zawahiri som Usama bin Laden förmodligen håller sig gömda vid gränstrakterna av Afghanistan och Pakistan.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]