Elektrikerförbundet avvisade slutbud, strejken inleds 05.00

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

9 december 2005 "Löneskyddet mönstras ur avtalet", anser Elektrikerförbundet (SEF) som sa nej till medlarnas slutbud vid tiotiden på torsdagskvällen. Förhandlingarna strandade på frågan om fredsplikt vid löneförhandlingar på nya EFA-företag och och SEF:s krav på att EU:s arbetstidsdirektiv skulle tas med i avtalet.

SEF menar att medlarnas förslag innebär att utan strejkrätt under förhandlingar på nybildade företag i princip är arbetsgivarna som bestämmer lönen, något man inte vill acceptera. Däremot vill man fortsätta förhandla under konflikten som inleds klockan 05.00.

Detta kallar EnergiFöretagens Arbetsgivareförening (EFA) som svarat ja på medlarnas bud för "rena cirkusen". Man kräver att stridsåtgärderna avbryts om förhandlingarna ska fortsätta.

Medlarna har sagt sig villiga att fortsätta försöka finna en lösning. Deras senaste förslag innebar, förutom fredsplikt under förhandlingar, att en arbetsgrupp skulle ta fram en permanent lösning.

De sympatiåtgärder som SEF varslat om på Elektriska Installatörsorganisationens (EIO) område skjuts upp till efter jul sedan EIO drivit frågan till arbetsdomstol.

För allmänheten kommer konflikten egentligen bara att bli märkbar om något måste repareras. För näringslivet kan det innebära avbrott i produktionen.

Senare nyheter[redigera]


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]