USA avfärdar Guantanamo-rapport

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
USA

21 februari 2006

USA – Vita husets talesman Scott McClellan avfärdade idag FN:s rapport om fånglägret Guantanamo Bay. Rapport krävde att USA:s utan dröjsmål skulle ställa fångarna inför rätta och stänga anläggningen.

"Det är farliga terrorister vi pratar om där och jag tycker att vi pratat om detta ärende tidigare och att inget förändrats vad gäller våra ståndpunkter", sa McClellan och tillade, "Vi vet att det är farliga terrorister som hålls fångna på Guantanamo Bay. De är människor som är fast beslutna att skada oskyldiga civila eller oskyldiga amerikaner. De är fientliga kombatanter som fångats på slagfältet i kriget mot terrorismen".

För tre månader sedan ombads Tjeckien att bevilja en grupp Guantanamo-fångar asyl, vilket skulle lett till att de blivit frigivna i Europa. USA:s ambassadör i Tjeckien som framförde begäran, Jan Krc, beskrev begäran som "en humanitär förfrågan eftersom vi uppenbarligen måste placera dessa männsikor någonstans".

FN:s gerneralsekreterare Kofi Annan sa till journalister att: "Jag kan inte hålla med om allt som står i rapporten", men tillade, "För eller senare måste Guantanamo stängas, för eller senare".

FN-rapporten är resultatet av en 18 månader lång utredning av fem människorättsexperter. Dess slutsatser baserar sig på information som tillhandahållits av den amerikanske regeringen, intervjuer med tidigare fångar som i dag befinner sig i Frankrike, Spanien eller Storbritannien.

Utredarna avböjde en inbjudan från amerikanskt håll att besöka fånglägret eftersom de inte tilläts intervjua fångarna där.

Referenser[redigera]