"Kinas oljeintressen hindrar FN i Darfur"

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

17 december 2005

"Kina har ekonomiska intressen i Darfur... och kommer inte att riskera att Sudans regering känner sig förolämpade." Detta säger Adwoa Kufuor, en expert på mänskliga rättigheter i Sudan till Reuters.

Kina, ett av de fem länderna i FN:s Säkerhetsråd med vetorätt, har enligt vad Reuters erfar förhindrat samtliga resolutioner som varit kritiska till den sudanesiska regeringen med anledning av krisen i Darfur, som FN kallar den värsta humanistära krisen just nu, och USA kallar folkmord. Därmed har inga större insatser gjorts av FN mot Sudan, inga sanktioner, inga fredsbevarande styrkor.

Enligt Human Rights Watchs rapporter äger Kina 40 procent av Sudans oljeproduktion. Reuters uppger att Kina är Sudans störste utländska investerare. I ideologiskt hänseende är en allians mellan det islamiska Sudan och det kommunistiska Kina orimlig, menar Reuters, men enligt flera bedömare de varit i kontakt med har Kinas ekonomiska intressen medfört att den sudanesiska regeringen fått diplomatiskt skydd. Människorättsorganisationer över hela världen har begärt att den sudanesiska regeringen ska ställas till svars inför internationell domstol, för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Förra året tvingades två miljoner människor från sina hem i Darfur, och lever nu i flyktingförläggningar. Flera fall av våldtäkter har rapporterats. Hundratusentals personer har dött. FN:s generalsekreterare Kofi Annan har varnat för att situationen urartat till ren anarki.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]