Hoppa till innehållet

"Modernisering krävs om NATO ska överleva"

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Natos medlemsländer
Europa
Europa

4 februari 2006

Storbritannien – Storbritanniens försvarsminister sa till AP att medlemsländerna i försvarsalliansen NATO måste prestera mer flexibilitet och bättre samordning med EU-samarbetet om allians ska överleva, uppger BBC.

Försvarsminister John Reids uttalande kommer precis innan toppmötet i Tyskland där han förväntas säga att NATO idag står inför ett allvarligare hot än det någonsin gjorde under det kalla kriget.

Liksom NATO:s generalsekreterare Jaap de Hoop Scheffer kommer Reid under toppmötet att efterlysa en modernisering av försvarssamarbetet, vilket bland annat kan innebära att de stora stationära styrkorna ersätts med mindre enheter som kan sättas in med kort varsel.

Försvarsminister anser också att NATO måste inrikta sig på bredare hotbilder än bara terrorism. Han såg ett behov av att utveckla samarbetet bortom traditionella försvarsangelägenheter för att låta det omfatta miljöförändringar, invandring och tillgången på naturresurser.

Förutom de transatlantiska förbindelserna kommer relationen till Ryssland och Asien att tas upp på de informella diskussionerna i München.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]

Relaterade artiklar:

Nederländerna skickar förstärkningar till Afghanisan (3/1)

Bakgrunder på Wikipedia: