"Museveni säker segrare" enligt officiella ugandiska siffror

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Uganda
Uganda

25 februari 2006

Uganda – Officiella valtjänstemän i Uganda har tillkännagivit att president Yoweri Museveni fått mer än 60 procent då 91 procent av rösterna räknats, uppger BBC.

Oppositionsledaren Kizza Besigye uppges ha fått 36 procent av rösterna. Detta innbär att Museveni med god marginal klarar den gräns på 50 procent som krävs för att vinna den första valomgången.

60 procent av de röstberättigade ska ha deltagit i valet trots kraftigt regn. Till skillnad från förra valet förekom inget våld vid detta val.

Oppositionen har anklagat regeringen för omfattande valfusk som nekar tillanklagelserna och har kallat oppositionen för "dåliga förlorare". Enligt EU-observatörer har problem förekommit även om situationen förbättrats överlag.

Enligt EU:s observatörer har flera faktorer gjort valrörelsen ojämn: Förräderi- och våldtäktsrättegångarna mot oppositionsledaren Besigye har påverkat hans kampanj liksom statlig media som ensidigt propagerat för den sittande presidenten.

Chefen för observatörerna har rekommenderat att den grundlag som bergränsar antalet mandatperioder för presidenten till två ska återinföras. Tidigar har Museveni låtit ändra grunlagen för att kunna ställa upp en tredje gången.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]