Hoppa till innehållet

Åtta guatemalanska FN-soldater dödade i Kongo

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Kongo
Kongo

24 januari 2006

Kongo – Åtta guatemalanska FN-soldater dödades i sammandrabbningar med ugandiska rebeller i en nationalpark i nordöstra Kongo, uppger BBC News.

Vid en operation vid gränsen till Sudan siktade de guatemalanska soldaterna en grupp ur Herrens motstånds armé, en grupp som gjort sig känd för många övergrepp mot civila. Efter fyra timmars eldgivning och ingripande från arméhelikoptrar, hade åtta FN-soldater och dödats och ytterligare fem skadats. Av de 50-60 rebellerna dödades minst 15.

FN:s fredsbevarande styrkor i Kongo genomför en kampanj som syftar till att befria östra Kongo från de många beväpnade grupper som gömmer sig där. FN:s talesman Kemal Saiki uppgav till AP att FN:s absolut inte hyser några planer på att ge upp sina operationer i Kongo. FN har för närvarande omkring 20 000 soldater stationerade i Kongo.

Inbördeskriget i Kongo tog officiellt slut 2003 men olika beväpnade grupper fortsätter att plåga befolkningen i östra Kongo och utnyttjar landets mineraltillgångar för att bedriva sin verksamhet. Konflikten uppskattas hittills ha kostat omkring tre miljoner människor livet.

Kongos första demokratiska val är tänkta att hållas i slutet av april.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]