Österrike efterlyser minskat EU-beroende av rysk gas

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Österrike

18 januari 2006

Strasbourg – Österrikes förbundskansler Wolfgang Schüssel kräver att EU ska minska sitt beroende av ryska gasleveranser som en följd av gaskonflikten mellan Ryssland och Ukraina och sedan den statsägda gasleverantören Gazprom minskat leveranserna till EU med 20 procent med argumentet att energin behövdes i Ryssland.

En talesman för Gazprom har till Reuters uppgivit att gasflödet i ledningarna till Ungern stängts av och att även leveranser till Bosnien–Hercegovina, Italien och Österrike kan komma att påverkas.

Österrike har tagit över ordförandeskapet i EU och Schüssels uttalande i Europaparlamentet kan komma att få stort inflytande på EU:s politik. För närvarande importerar EU 40 procent av gasbehovet varav hälften kommer från de ryska ledningarna.

Schüssel krävde i sitt tal att EU skulle se över sina långtidsplaner och måste vara berett att göra stora investeringar för att minska beroendet. Han tillade dock att varje medlemsstat skulle få välja energiform även i fortsättningen och att Österrike inte tänkte satsa på kärnkraft.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]