15.000 nya metalljobb i Finland på ett år

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Finland
Finland

25 januari 2006

Finland – De senaste året har 15 000 nya jobb skapats inom metallindustrin i Finland. Den postivia utvecklingen ska bero på två faktorer: Lågprisländerna har blivit en besvikelse för de företag som flyttat sin verksamhet dit och indragna investeringar efter terrorattackerna 2001 gör att företagen nu tvingas storsatsa i ny tekonlogi, skriver Hufvudstadsbladet.

Sysselsättningsgraden ökade med 7,4 procent förra året enligt färsk statistik från Statistikcentralens arbetskraftundersökning.

I Finland har investeringarna i industrin ökat sedan många maskiner behöver uppgraderas eller repareras. Dessutom har stora investeringar och beställningar skapat många nya arbetstillfällen inom varvsindustrin och vid kärnkraftsbygget i Oikiluoto.

De problem med energiförsörjningen som till exempel Kina drabbats av på grund av den snabba tillvästen där, gör också att många företag backar inför produktionsstörningar i Östasien. Tyska SEW-koncernen har till exempel beslutat att bygga en stor fabrik för industriväxlar i Högfors.

Trots optimismen ser Metallförbundet ett hot i att många metallarbetare går i pension inom kort. Det skapar ett stort behov av nyanställningar vilket ställer höga krav inför framtiden.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]