15.000 nya metalljobb i Finland på ett år

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Finland

25 januari 2006

Finland – De senaste året har 15 000 nya jobb skapats inom metallindustrin i Finland. Den postivia utvecklingen ska bero på två faktorer: Lågprisländerna har blivit en besvikelse för de företag som flyttat sin verksamhet dit och indragna investeringar efter terrorattackerna 2001 gör att företagen nu tvingas storsatsa i ny tekonlogi, skriver Hufvudstadsbladet.

Sysselsättningsgraden ökade med 7,4 procent förra året enligt färsk statistik från Statistikcentralens arbetskraftundersökning.

I Finland har investeringarna i industrin ökat sedan många maskiner behöver uppgraderas eller repareras. Dessutom har stora investeringar och beställningar skapat många nya arbetstillfällen inom varvsindustrin och vid kärnkraftsbygget i Oikiluoto.

De problem med energiförsörjningen som till exempel Kina drabbats av på grund av den snabba tillvästen där, gör också att många företag backar inför produktionsstörningar i Östasien. Tyska SEW-koncernen har till exempel beslutat att bygga en stor fabrik för industriväxlar i Högfors.

Trots optimismen ser Metallförbundet ett hot i att många metallarbetare går i pension inom kort. Det skapar ett stort behov av nyanställningar vilket ställer höga krav inför framtiden.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]