Hoppa till innehållet

2004/08/04: Vapnet som dödade Benito Mussolini

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

Onsdagen den 4 augusti 2004 visar direktören för Albaniens nationalmuseum i Tirana, Moikom Zeqo, det franska automatgevär som användes av italienska gerillakrigare när man avrättade den före detta fascistdiktatorn Benito Mussolini och hans älskarinna Clara Petacci den 28 april 1945 i den italienska regionen Lombardiet.

Det här fransktillverkade automatgeväret från 1938 har serienumret F 20830 och är identiskt med vapnet som dödade Mussolini. MAS-kulsprutan ett "böjt" utseende. I tidningen Illustrated Firearms of the World skriver Ian Hogg "detta är också en udda detalj på geväret, eftersom pipans eldrör och kroppens axel skiljer sig med flera grader från stocken, vilket ger vapnet dess speciella "böj"- utseendet. Skälet för detta var att få kroppen mer kompakt, slutstycket var tvunget att rekylera i en tub som är inlagd i stockändan. Och eftersom gevärsstocken var tvungen att 'tappas ner' för att ge ett naturligt sikte, behövde patronhuset omjusteras. Resultatet av detta blir att ändan på slutstycket är skuret snett så att, trots att det närmar sig magasinöppningen vid bakre pipändan med en vinkel, närmar det sig jämsides med hylsan".

Valter Audisio som avfyrade geväret fem gånger, efter att två pistoler låst sig, skänkte år 1957 det 7,65 kalibriga vapnet till kommunistregimen i Albanien på villkor att det skulle hållas hemligt, tillade Shaban Sinani "generaldirektör för Albaniens arkivalier". Det franska maskingeväret var gömt i Albanien och har inte visats sedan kommunismens fall 1991, men idag visas den i Tiranas nationalhistoriska museum.

Denna artikel har vissa brister och publiceras därför inte på huvudsidan.