2005/02/04: BBC utvecklar nytt mediaprogram exklusivt för Storbritannien

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
World locator map with UnitedKingdom highlighted in green.
World locator map with UnitedKingdom highlighted in green.

4 februari 2005

Storbritannien – Brittiska BBC avslöjade idag sina planer att lansera en ny iMP-spelare (Interactive Media Player) med vilken invånare i Storbritannien kommer att kunna ladda ned radio- och TV-program via internet upp till en vecka efter att programet sänts i Storbritannien. De nedladdade filerna kommer att ha en begränsad livstid och inaktiveras efter en vecka.

Nedladdningarna är också begränsade till internetanvändare med ISP i Storbritannien, vilket BBC motiverar med att det bara är medborgare i landet som betalar radio- och TV-licens. Liksom i Sverige är det i Storbritannien olagligt att ha TV:n påslagen utan att betala licensavgiften och det är dessa avgifter som utgör BBC:s ekonomiska grund. Idag är det möjligt att över hela världen lyssna på BBC:s direktsända radioprogram och några äldre program i en vecka efter sändningen genom s.k. "streaming media" via internet. Endast ett fåtal länder som Kina och Iran har begränsat BBC:s världsomfattande tillgänglighet.

iMP-spelaren är inte färdigutvecklad än men BBC har förhoppningar om att kunna lansera den senare i år. Uppenbarligen är det de tekniska svårigheterna att med säkerhet begränsa tillgängligheten som orsakar fördröjningen.

Källa[redigera]