2005/02/07: 10 000 år gammal boplats funnen i Norrland

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

7 februari 2005

Pajala kommun – En boplats mellan Kangos och Hukanmaa i Pajala kommun som varit känd sedan 1993 grävdes ut förra året inför ett planerat vägbygge och renbensfynd från utgrävningen har nu daterats i Uppsala med kol 14-metoden. Boplatsen visar sig vara omkring 9 900 år gammal, vilket betyder att området befolkades så fort inlandsisen dragit sig tillbaka.

Boplatser i Nordnorge har tidigare uppskattats vara 10-11 000 år gamla. De nya fynden, som är de äldsta i Norrland, bekräftar den hitills varande bilden att norra Sverige befolkades från norr och väster eftersom inlandsisen först drog sig tillbaka från den norska kusten.

På fyndplatsen har man hittat spår av tillagning av gädda och ren. Detta tyder på att människorna försörjde sig på jakt och insamlande av mat, inte genom jordbruk.

Den enda boplats med motsvarande ålder i Norrland är den vid sjön Dumpokjauratj i Arjeplogs kommun. Många boplatser i Norrbotten uppskattas vara omkring 5 000 år gamla. I Norrland finns fortfarande många outforskade fyndplatser och stora områden som inte undersökts. De nya fynden kan därför ses som en första pusselbit i ett stort pussel som ännu ingen lagt.

Källa[redigera]