2005/02/09: "Gör storkommun av centrala Dalarna!"

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

9 februari 2005

Dalarna – Erik Westholm, forskningsledare vid Institutet för Framtidsstudier och professor i kulturgeografi, föreslår att kommunerna Borlänge, Gagnef och Säter ska slås samman till en enda storkommun. Detta, menar han, skulle resultera i en kommun med de 125 000 invånare som krävs för att attrahera investeringar och människor.

Westholm säger att kommunerna konkurrerar med varandra och att de ofta lider av budgetproblem. Samtidigt ökar hela tiden samarbetet över kommungränserna och invånarna pendlar allt flitigare från stad till stad. En sammanslagning av landets kommuner, Westholm lämnar öppet för att slå samman ännu fler kommuner, kommer att ta tid, tror han. Men det kommer att ge positiva effekter även för övriga Dalarna. Westholm tror inte heller att diversifiering mellan en storkommuns olika delar skulle drabbas, tvärtom tror han att den kompetens som i dag finns i olika kommuner kommer att må bra av en sammanslagning och bilda en mer funktionell helhet vid en sammanslagning. Ett starkt regionscentrum kommer att göra att alla kompletterar varandra.

Källa[redigera]


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.