Hoppa till innehållet

2005/03/09: Våldsamt på Zanzibar inför valet i oktober

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Zanzibar, karta från CIA 1976

Våldsamt på Zanzibar inför valet i oktober

[redigera]

9 mars 2005

Dar es-Salaam

Fjorton människor skadades, varav två allvarligt, då anhängare till två rivaliserande politiska partier på Zanzibar drabbade samman på söndagen. Tre personer har försts till sjukhus.

Tre fordon sattes också i brand och tre oppositionsanhängare sattes i brand i orolighetern.

Konfrontationen ägde rum då anhängare till det styrande revolutionära partiet, Chama Cha Mapinduzi (CCM), drabbade samman med oppositionspartiets, Civic United Front (CUF), anhängare inför valet som ska hållas 30 oktober. De två partierna hade organiserat separata valmöten under söndagen och anhängarna började kasta stenar och knivar mot varandra efter mötena.

Polistalesmannen Ramadhani Kinyogo skyllde våldet på partiernas ledare: "Jag vädjar till partiledarna inför valet att säga åt sina anhängare att följa landets lagar så att valrörelsen kan gå fredligt tillväga". Han sa dock att ingen har arresterats efter orolighetern.

Valet i oktober är det tredje flerpartivalet i Tanzania sedan 1992. Valet 2000 blev våldamt trots den fredsöverenskommelse, "Muafaka", som partierna undertecknade och politiska observatörer har nu uttryckt sin oro för att även denna valrörelse kommer att gå våldsamt till.

Representanter för de två partierna ankagade varandra för våldsamheterna och för att använda oärliga metoder i valet samt att låta polisen trakassera oppositionen.

Källa

[redigera]