2005/03/14: Slovakien klart för euro 2009

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

2005/03/14: Slovakien klart för euro 2009[redigera]

Slovakien, ett land med 5,4 miljoner invånare antar euron 2009

14 mars 2005 Slovakien närmar sig sit mål att anta euro som valuta 2009, enligt den spanske EU-kommissionären Joaquin Almunia.

Landets ekonomiska utveckling pekar i rätt riktning enligt Almunia som menar att om utvecklingen forstätter som idag kommer landet att återfinns inom euro-området 2009.


Slovakien giock med i EU förr året tillsammans med andra centraleuopeiska, baltiska och medelhavsländer. Landets ekonomiska tillväxt är bland de häftigaste i EU och Almunia menar att Slovakien borde använda intäckterna till att åtgärda det relativt höga budgetunderskottet, något som krävs för att gå med i EMU. För att få anta euro som valuta måste ett land först tillhöra det s.k. ERM-systemet i två år. Under denna period bevakas nogrannt landets valutakurs, budget och inflation. Tre länder - Slovenien, Estland och Litauen - har redan gått med i valutakurs mekanismen och kommer förmodligen att anta eurion 2006-2007.

Källor[redigera]