Hoppa till innehållet

2005/03/17: Hoprullbara bildskärmar på marknaden inom ett år

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

Hoprullbara bildskärmar på marknaden inom ett år

[redigera]

17 mars 2005 Bildskärmar till handdatorer som går att rulla ihop kommer att finnas på marknaden senaste mars 2007 enligt Philips, en av de som är med och utvecklar tekniken. Tillsammans med det amerikanska företaget E-Ink har Philips tagit fram en en 13 centimeter bred skärm som bara är 0,1 millimeter tjock och som hoprullad har en diameter på 16 millimeter. Företaget avsikt är att produkten ska användas till GPS-system i bilar och till mobiltelefoner.

Skärmen klarar av att visa svart och vitt och fyra nyanser av grått och ska enligt Philips kunna ge "en pappersliknande kontrast". Skärmen består av en plastfilm med en matris av transistorer under ett transparent lager av "elektroniska bläckkapslar" och ett genomskinligt plastlager. De 50 mikromillimeter stora bläckkapslarna innehåller polariserade, svartvita partiklar som med laddningar från transistorerna kan återge monokroma bilder.

Källor

[redigera]