2005/03/20: Kraftigt jordskalv i södra Japan, tsunamivarning utfärdad

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

20 mars 2005

Kyushu ligger i södra Japan

En kraftig jordbävning som uppmätte 7 på Richterskalan drabbade Japans sydvästra ö Kyushu 10:53 lokal tid idag. Japans meteorologiska institut utfärdade en tsunami-varning i området. Enligt institutet låg skalvets epicentrum i grunt vatten i Japanska havet norr om prefekturen Fukuoko.

Byggnad i Tenjin i centrala Fukuoka efter skalvet. Flera våningar är fortfarande avstängda.

Åtminstone 66 människor skadades av skalvet. Inga döda har ännu inrapporterats. All flygturer vid Fukuokas flygplats har ställts in, liksom avgångarna med de lokala snabbtågen. Efter skalvet varnades allmänheten om den uppkomna situationen via TV, telefon och textmeddelanden. Lokala TV-stationer lämnade kontinuerliga lägesrapporter och den nationella TV:n avbröt sina sändningar för att rapportera från skalvet.

I en telefonintervju från Hitoyoshi, långt in på fastlandet, kallade en äldre kvinna skalvet för skrämmande och berättade att hon inte kunde sitta kvar på sin stol p.g.a. skalvet. Att stänga av gasen var det första hon gjorde.

En gammal mur kring ett av Chuo-kus traditionella byggnader rasade p.g.a. skalvet.

En utländsk invånare i Fukuoka tog skydd under ett skrivbord i flera minuter medan böcker och lösa föremål föll från bokhyllorna. Inför hotet om en eventuell tsunami förberedde han sig att fly till en högre plats. Risken för en tsunami var dock enligt nyhetsrapporteringen liten. Han berättade också att många japaner tycktes vara helt oberörda av skalvet och fortsatte att promenera längs stranden.

Genom Ketai, det japanska meddelande-systemet för mobiltelefoner som är betydligt vanligare än e-mail, kunde många familjemedlemmar på Fukuoka snabbt komma i kontakt med varandra.

Källor[redigera]