2005/03/20: Kyrkan säljer ut efter skilsmässa från staten

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Odarslövs kyrka utanför Lund avlystes år 2002.

20 mars 2005Svenska kyrkan tvingas stänga och sälja sina kyrkor sedan en kvarts miljon svenskar valt att gå ur kyrkan efter skilsmässan mellan stat och kyrka, skriver DN. Det har inneburit en miljard i uteblivna intäkter och tolv av landets kyrkor har redan stängts.

Principen för svenska kyrkan är att antingen lokalerna eller verksamheten måste skäras ned i takt med att antalet medlemmar sjunker.

Samtidigt växer verksamheten vid andra religiösa samfund. I Sätra söder om Stockholm har den muslimska församlingen växt ur sina lokaler och undrar nu varför Skärholmen har två tomma kyrkor men ingen moské: "Bara att ta bort stolarna och rulla ut mattorna", säger Fikret Tümtürk, församlingens ordförande.

Maglarps kyrka i södra Skåne är på väg att förvandlas till en ruin. Kyrkorummet har inte använts sedan 1976 och kyrkotuppen ovanpå den nu avspärrade kyrkan blåste ned 1999. Kyrkan har ännu inte tagits ur bruk, officiellt, men aktualiserar frågan vad man ska göra med de övergivna kyrkobyggnaderna innan det är försent. De flesta verkar vara överens om att kyrkorummet bör fortsätta vara ett offentligt rum och att kyrkan förlorar sin betydelse som guds boning när den kristna verksamheten upphör. Var gränsen går för vilken ny verksamhet som kan accepteras förblir en öppen fråga. I takt med att kyrkorna åldras ökar renoveringsbehovet samtidigt som alltså församlingarnas intäkter fortsätter att minska.

Läs mer[redigera]

Källa[redigera]