2005/04/02: Första bilden på en planet utanför solsystemet

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

2 april 2005 Space.com rapporterar att European Southern Observatorys Very Large Telescope (VLT) i Chile tagit en bild som för första gången visar en planet utanför vårt eget solsystem. Planeten är ungefär dubbelt så stor som planeten Jupiter och kretsar kring en sol som har ungefär samma storlek som vår sol.

Forskare har försökt hitta planeter utanför vårt solsystem under de gångna tio åren och upptäckt omkring 150 stycken, men bara genom indirekta obeservationer. Den aktuella bild ska vara första gången en sådan planet fångas på bild. En annan grupp astronomer tog en bild för några månader sedan som kan visa en planet utanför vårt solsystem, men det är möjligt att det snarare är frågan om ett mer avlägset föremål.

Det nya fotot föreställer stjärnan GQ Lupi som befinner sig 400 ljusår bort och i storlek motsvarar omkring 70% av vår sol. GQ Lupi är omkring 1 miljard år gammal, vilket är mycket ungt för att vara en sol (vår sol är omkring 4,6 miljarder år gammal). Planetens omloppsbana har en radie som är tre gånger större än planetens Neptunus bana och forskarna har uppskattat att dess omloppstid kan vara 1 200 år. Den nya planeten är, liksom dess sol, mycket het – 2 000 grader Kelvin – varför man inte förväntar sig att hitta något liv där.

Externa länkar[redigera]

Källor[redigera]