Hoppa till innehållet

2005/07/07: Explosioner i London

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
I tunnelbanan.
Avspärrning.

7 juli 2005

Centrala London utsattes under förmiddagens rusningstid för minst tre explosioner i tunnelbanan och en på en buss. All trafik i tunnelbanan har därför ställts in. Dödssiffran är okänd, men Londonpolisen uppgav 33 döda och flera hundra skadade. Sky News däremot uppgav under eftermiddagen att 45 människor var döda och minst 1 000 skadade.

Explosionerna som inträffade samtidigt som årets G8-möte i Gleneagles, Edinburgh i Skottland misstänks vara en planerad terrorattack. I ett uttalande gemensamt med de övriga ledarna vid G8-mötet fördömde Storbritanniens premiärminister Tony Blair attackerna och säger att attentatet inte är en attack på bara en nation, utan på alla nationer och civiliserade människor i hela världen. Blair kommer i eftermiddag att lämna G8-mötet för att åka till London.

En organisation som kallar sig al-Qaida i Europa har tagit på sig ansvaret för attentatet.

Londons OS-kampanjledare Keith Mills uppger att firandet att staden fått sommar-OS 2012 ställs in med orsak av attentaten.

Sveriges stadsminister Göran Persson höll en presskonferens på Rosenbad 15:30 där han manade till sammanhållning och uttryckte ett deltagande med det brittiska folket. Ungefär 40 000 svenskar bor i London, men det finns ännu inga uppgifter om någon svensk som skadats.

Uppföljning[redigera]

Till den 10 juli har framkom uppgifter att 49 människor dött och att omkring 700 personer har skadats i tre explosioner i tunnelbanan och en på en buss. Firandet av att London tilldelats sommarolympiaden 2012 ställdes in av den nye olympiaministern Tessa Jowell.