Hoppa till innehållet

2005/07/10: Bakijev vald till Kirgizistans president

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

10 juli 2005

Kurmanbek Bakijev valdes idag till Kirgizistans nye president med en överväldigande majoritet på 88% av de röstande. Bakijev har varit agerande president sedan han som en av ledarna för oppositionen avsatte den förre presidenten Askar Akajev den 24 mars (se artikeln från 2005/03/25).

Valet var inte bara en framgång för Bakijev utan även för hoppet om en kirgizisk demokrati. Valdeltagandet var över 50% och valet verkar därför bli giltigt. Det har inte heller kommit några rapporter om valfusk, något som var kännetecknande för president Akajev. Kirgizistan kan därför komma att gå till historien som det första riktigt demokratiska landet i det forna sovjetiska Centralasien.

Källa

[redigera]