Hoppa till innehållet

2005/11/22: Daily Mirror: "Bush ville bomba al-Jazira"

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

Daily Mirror: "Bush ville bomba al-jazira"

[redigera]

22 november 2005 Den brittiska tabloiden The Daily Mirror publicerade ett dokument enligt vilket USA:s president George W. Bush ska ha sagt sig vilja bomba den arabiska TV-stationen al-Jaziras högkvarter i Doha i Qatar. Enligt tidningen ska den brittiske premiärministern Tony Blair ha lyckats av råda presidenten. Enligt Daily Mirror ska nyheten basera sig på ett obekräftat dokument som man kommit över genom vad man uppger vara en läcka på Downing Street med "tillgång till det topp-hemliga memorandum" som sammanfattade dialogen mellan ledarna.

Daily Mirror uppger vidare en av deras källor sagt att Bush gjorde fullständigt klart att han verkligen ville bomba al-Jazira och att Blair svarade att det skulle orsaka "ett stort problem". Daily Mirror har tidigare låtit publicera falska fotografier av brittiska soldater som förnedrat irakiska fångar. Enligt tidningen ska dokumentet vara en avskrift av en konversation mellan Bush och Blair i Vita huset den 16 april 2004 samtidigt som en amerikansk styrka anföll staden Fallujah.

Bush-administrationen har tidigare uttalat sig kritiskt mot den Qatar-baserade nyhetsstationens bevakning av kriget i Irak och andra mellanösternrelaterade affärer. Paul Wolfowitz har tidigare anklagat nyhetsbyrån för att ha egga till våldsdåd mot amerikanska trupper och Donald Rumsfeld har kallat al-Jazira för "ett språkrör för al-Qaida och ett organ för antiamerikansk propaganda".

Officiella, brittiska talesmän avfärdade det hela som ett "humoristiskt" uttalade från presidenten och enligt en erfaren diplomat som Washington Post citerar skulle Bushs uttalande betraktas som den typen av skämt som presidenten brukar komma med. Han ansåg det beklagligt att någon nedtecknat det hela och att denna affär skulle få uppmärksamhet under de kommande dagarna.

Läckan på Downing Street är den 49-årige tjänstmannen David Keogh ska ha överlämnat det aktuella dokumentet till parlamentsledamoten Tony Clarke förre medarbetare Leo O'Connor och riskerar nu att dömas enligt sektion 3 i lagen om statshemligheter (Official Secrets Act). En rättsprocess mot både Keogh och O'Connor kommer att äga rum nästa vecka samtidigt som Clarke återlämnat dokumentet till Downing Street med kommentaren "O'Connor har agerat fullständigt korrekt". Justitieministern Lord Goldsmith hotade med att dra alla tidningar som publicerade ytterligare detaljer i dokumentet inför domstol och The Guardian konstaterade att det är första gången som Blairs regering har hotat pressen på det viset.

Storbritanniens förre försvarsminister Peter Kilfoyle begärde istället att regeringen av principiella skäl borde offentliggöra hela dokumentet eftersom mycket av dess innehåll ändå redan läckt ut. Han sa också att om Bush verkligen haft för avsikt att bomba al-Jaziras kontor i en vänligt sinad nation väckte det intressanta frågor kring tidigare tillfällen då USA, enligt egen uppgift av misstag, direkt eller indirekt träffat nyhetsbyråns kontor och dödat dess personal i Afghanistan och Irak.

al-Jazira begärde att dokumentet skulle offentliggöras, något som avfärdades av talesmän från såväl brittisk som amerikansk sida

  • Denna artikel är en översättning av motsvarande engelska artikel.

Källor

[redigera]