2005/11/25: Bombdåd skadar svenskar i Afghanistan

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

25 november 2005 I staden Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan skadades fyra svenska soldater och fyra civilpersoner sedan det fordon svenskarna färdades i vid lunchtid passerat en bomb som placerats vid vägkanten, enligt uppgifter som AP förmedlat via en talesman för ISAF (International Security Assistance Force) i staden.

Utländsk personal har tidigare dödats i bakhåll i staden, något ändå uppges vara ovanligt i norra och västra delarna av landet. Huvudstaden Kabul uppges vara mer riskfyllt sedan två ISAF-soldater dödats i attentat där. Talibaner har brukar ta på sig de självmordsbombningar som förekommer i landet.

Den svenska fredstyrkan i Afghanistan består av 90 soldater. Dessa ingår i den NATO-ledda styrkan ISAF som består av 12 000 man och har mandat från FN:s säkerhetsråd att upprätthålla säkerheten i landet. Den svenska närvaron inleddes i årskiftet 2001-2002 och regeringen, som deklarerat att man avser ta över ledningen för säkerhets- och återuppbyggnadsarbetet i Mazar-i-Sharif, förslog i november att styrkan skulle fördubblas och även inkludera tre rådgivare.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Källa[redigera]