Hoppa till innehållet

2005/11/25: Bombdåd skadar svenskar i Afghanistan

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

25 november 2005 I staden Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan skadades fyra svenska soldater och fyra civilpersoner sedan det fordon svenskarna färdades i vid lunchtid passerat en bomb som placerats vid vägkanten, enligt uppgifter som AP förmedlat via en talesman för ISAF (International Security Assistance Force) i staden.

Utländsk personal har tidigare dödats i bakhåll i staden, något ändå uppges vara ovanligt i norra och västra delarna av landet. Huvudstaden Kabul uppges vara mer riskfyllt sedan två ISAF-soldater dödats i attentat där. Talibaner har brukar ta på sig de självmordsbombningar som förekommer i landet.

Den svenska fredstyrkan i Afghanistan består av 90 soldater. Dessa ingår i den NATO-ledda styrkan ISAF som består av 12 000 man och har mandat från FN:s säkerhetsråd att upprätthålla säkerheten i landet. Den svenska närvaron inleddes i årskiftet 2001-2002 och regeringen, som deklarerat att man avser ta över ledningen för säkerhets- och återuppbyggnadsarbetet i Mazar-i-Sharif, förslog i november att styrkan skulle fördubblas och även inkludera tre rådgivare.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Källa

[redigera]