2005/11/26: EU: Sockersubsidier för 6,3 miljarder euro

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

25 november 2005 EU accepterar kravet från andra medlemmar i världshandelsorgaisationen WTO att reformera sitt stöd till sockerproduktionen efter att ha anklagats för att förhala handelsöverläggningarna vid det senaste OPEC-mötet.

EU erbjöd sig att garantera sina medborgare ett högsta pris genom att köpa importerat socker till det tredubbla priset. Tidiage i år har WTO dömt ut EU:s priser efter klagomål från bland annat Australien, Brasilien och Thailand. Reformen som träder i kraft nästa år kommer innebära en prissänkning på 36% och en kostnad på 6,3 miljarder euro.

Reformen kommer förhoppningsvis att underlätta EU:s förhandlingar i WTO.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

  • Denna artikel är en översättning av motsvarande engelska artikel.

Källor[redigera]