23:e SEA Games på Filippinerna

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

26 november 2005

Manila – Den 23:e upplagan av de sydostasiatiska spelen kommer att hållas på Filippinerna med början imorgon söndag. Värdnationen hoppas inte bara på att ta hem totalsegern, man försöker också dra nytta av evenemanget som utspelar sig utöver hela den tropiska nationen för att främja turistindustrin och göra reklam för flera av de mest populära turistdestinationerna. Några av evenemangen kommer att hållas i städerna Bacolod och Cebu förrutom de kring huvudstaden Manila.

Spelen attraherar mer än 7 000 idrottsmän och representanter från Brunei, Cambodja, Indonesien, Laos, Malaysia, Myanmar, Signapore, Thailand, Östtimor, Vietnam och, förstås, Filippinerna. Spelen inleddes stilfullt redan igår i Cebu, men den officiella invigningen äger rum först imorgon i Manila. Säkerheten under evenemanget sköts av omkring 17 000 poliser. Säkerhetsnivå har motiverats av det potentiella hotet från militanta rörelser. Till allas överaskning kommer representanter från Filippinernas största separatistgrupp Moro Islamic Liberation Front (MILF) att närvara vid invigningen. Enligt ett uttalande från organisationens talesman Eid Kabalu kommer han och fyra andra ledare att delta i invigningen för att visa att man menar allvar med sina ansträngningar att uppnå fred i det krigströtta södra delarna av öriket.

Regeeringen har ambitionen att låta ett generellt rökförbud omge alla evenemang, ett förbud som även inkluderar tobaksreklam.

Totalt kommer 41 evenemang äga rum och 441 guldmedaljer delas ut. Bland de nya grenarna i år finn arnis, den filipinska kampsporten. Basket blir det däremot mindre av på grund av en dispyt mellan den nationella olympiska komittén POC och det nationella basketförbundet BAP. POC uteslöt POC men en domstol dömde senare till POC:s favör.

I huvudstaden syntes dock få spår av evenemanget dagen innan invigningen. Inga banderoller på gatorna och maskoten, en örn, var som bortflugen. Bland delegationerna från de tio deltagande nationerna hördes dessutom missnöje kring arrangemangen.

  • Denna artikel är en översättning av motsvarande engelska artikel.

Källor[redigera]