500 fångar fritagna i Port-au-Prince

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

500 fångar fritagna i Port-au-Prince[redigera]

24 februari 2005

Port-au-Prince, Haiti – Två av den störtade presidenten Jean-bertrand Aristides närmaste män hade återförts till det fängelse som det tillsammans med 480 andra fångar lyckades fly ifrån i lördags efter en fritagning av tungt beväpnade män.

Enligt Damian Onses-Cardona, talesman för FN:s fredbevarande styrka på Haiti, ska förre premiärministern Yvon Neptune och förre inrikesministern Jocelerme Privert ha sökt skydd hos en tredje fånge efter fritagningen och därifrån kontaktat FN och begärt att återföras till fängelset. Den lokala pressen beskrev fritagningen som avsedd för just de två före detta ministrarna och polisen har gjort anspråk på ha tagit dem till fånga. Av allt att dömma var fritagningen snarare ett dåd av beväpnade gäng som vill frita sina kamrater.

Med största sannolikhet fick de hjälp från fängelsepersonalen. Utan den vore det orimligt att en så pass omfattande fritagning skulle kunna äga rum mitt på dagen, bara några kvarter från nationalpalatset och polisens högkvarter i centrala Port-au-Prince. Enligt vittnen ska fritagningen ha utförts av en grupp beväpnade män som alla rymdes i ett ensamt fordon. Denna grupp lyckades på rekordtid ta sig förbi 40 fängelsevakter och frita nära 500 av de 1 200 fångarna. Visserligen sköts en ledig fängelsevakt ihjäl utanför fängelset, men i övrigt undkom all personal vid fängelset helt oskadda. Ingen hjälp tillkallades heller. Polischefen Renan Etienne, som har sitt kontor något kvarter från fängelset, sa att han inte underrättades om fritagningen förrän efter nästan en timme.

Enligt andra vittnesmål ska så få som sex maskerade män ha genomfört hela fritagningen och cellerna ska ha låsts upp av fängelsevakter som bett fångarna lämna fängelset. Flera av de fritagna fångarna har sagt att fritagarna varit klädda i svart och gav intryck att ha varit poliser. Ansvarig för Haitis fängelsemyndighet svarade inte på telefon och journalister förvägrades besöka fängelset.

Haitis premiärminister Gerard Latortue har med stöd av FN:s fredsbevarande styrkor med iver bekämpat beväpnade grupperna i huvudstaden som stöder den avsatte presidenten Aristide. Den lokala pressen har kritiserat polisen för dess misslyckande att få fast Remissainthe Ravix, en motståndare till Aristide och ledare för ett stort antal förre detta soldater som misstänks ha mördat fyra poliser.

Ett dussintal av Aristides anhängare, som tidigare flytt landet efter det tre veckor långa uppror som störtade presidenten för snart ett år sedan, har hållits i förvar i fängelset. Neptune och Privert har anklagats för att ha organiserat mord på Aristides motståndare i februari 2004 vid ett uppror i staden Saint-Marc. Båda nekar till anklagelserna och ingen av den förre presidentens anhängare i fängelset har ställts inför rätta.

I december utlöste skottlossning utanför samma fängelse ett uppror bland fångarna. Fängelsemyndigheten hävdade då att fångarna dödat varandra men åtminstone ett vittne anklagade polisen för att skjutit dem.

Trots FN:s fredsbevarande styrka på omkring 7 500 man har våldet fortsatt att dominera den lilla önationen. Sedan i september då Aristides anhängare började kräva att han skulle återvända från sin exil i Sydafrika, har omkring 250 människor dödats i våldsamheterna. Ytterligare oroligheter väntas till den 29 februari då Aristides anhängare förväntas högtidlighålla dagen då han tvingades fly landet.

Källa[redigera]