70 % beredda betala mer för grön el

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

5 december 2005 Enligt en ny avhandling på Luleå tekniska universitet tycker 70% av alla svenskar att det är rimligt att alla blir tvungna att köpa miljömärkt el, men bara unga miljöengagerade männsikor är beredda att betala mer för att särskilt få grön el. Det skriver Stockholms Fria Tidning i sin senaste upplaga.

I avhandlingen, The economics of renewable energy support, drar doktoranden Kristina Ek slutsatsen att 70% fann en höjning på ett öre/KWh var acceptabel, 46% en höjning på tre öre och 20% en höjning på 5 öre. Undersökningen gjordes genom enkäter som skickats ut till hushåll över hela landet.

Sverige har som målsättning att öka användningen av förnyelsebara energikällor. Vindkraften ska 2015 stå för 10 TWh (2001 0,45 TWh). Kristina Ek påpekar dock att även om ett tvingande system är ett effektivt sätt att uppnå miljömålen är risken stor att förtroendet för systemet urholkas om man inte också satsar på information om miljövänlig el.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]