800 arter riskerar snar utrotning

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

13 december 2005 En grupp forskare har sammanställt en lista med 800 växt- och djurarter som riskerar omedelbar uttrotning. Samtidigt har man tagit fram en världskarta med knappt 600 lokaler som behöver skyddas för att rädda dessa arter.

De flesta av arterna på listan finns idag bara på en plats på jorden och enligt forskargruppen kommer dessa arter att uttrotas om inte deras lokaler aktivt skyddas av människan. De flesta platserna som markerats på kartan finns i utvecklingsländer i tropikerna och många av dem på öar eller i tätbefolkade områden. Forskargruppen påpekar också att listan bara omfattar arter som har studerats noggrant av människan.

Forskargruppen består av representanter för 13 av de mest framtående miljöskyddsorganisationerna i världen, bland annat Zoological Society i London och Conservation International. Gruppen kallar sig Alliance for Zero Extinction (AZE) och arbetar för att rädda samtliga utrotningshotade arter. Gruppen uppger för BBC News att man vid sidan om arbetet för att rädda dessa arter även försöker förbättra situationen för de människor som delar deras miljö.

Kostnaden för att skydda de 595 lokalerna varierar enligt forskargruppen mellan 470 och 3 500 000 dollar. Man är optimistik inför uppgiften att locka till sig bidrag från allmänheten samtidigt som man påpekar att dessa arter kan gå förlorade redan inom kommande decennier.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]