Abbas inleder regeringssamtal med Hamas

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Palestina
Palestina

27 januari 2006

Palestina – Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kommer att bjuda in representanter från Hamas till överläggningar för att bilda en ny regering sedan den islamistiska organisationen tagit 76 av de 132 platserna i parlamentet, uppger BBC News.

Hamas har sedan segern utsatts för hårt internationellt tryck att överge sina våldskampanjer mot Israel. Hamasledaren Ismail Haniya har tidigare sagt att han och Abbas kommit överens om att inleda samtal om ett "politiskt partnerskap" kring den nya regeringen.

I sitt första tal efter segern i valet sa Haniya till anhängare i Gazaremsan: "När vi inbjuder till enighet och partnerskap beror det inte på att rädda eller svaga eller inkapabla att möta kommande utmaningar, utan därför att vi tror på enighet".

Israels premiärminister Ehud Omelrt och flera andra israeliska talesmän har upprepat kravet att Hamas måste ta avstånd från våld innan fredssamtal kan inledas. Ett krav som också framförts av EU, FN, USA och Ryssland.

Skottlossning utbröt mellan Fatah- och Hamasanhängare på Gazaremsan och israeliska militärtalesmän meddelade att man gripit femton militanta palestinier på Västbanken.

Fatah har tidigare meddelat att man inte kommer att sitta i en regering tillsammans med Hamas och USAs utrikesminister Condoleezza Rice sa att inget amerikanskt bistånd skulle ges till en palestinsk regering styrd av Hamas, som USA pekat ut som ett terroristorganisation.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]