Hoppa till innehållet

Afghansk konvertit riskerar dödsstraff

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
22 mars 2006 kl.09.32 (UTC)
Afghanistan - Flera västerländska nationer har upprörts över rättegången mot en afghansk medborgare som konverterat till kristendomen och hotas av dödsstraff.

Abdul Rahman konverterade från islam till kristendom för mer än 15 år sedan då han arbetade med flyktingar i Pakistan. Hans egen familj har förkastat honom och han har förlorat vårdnaden om sina två barn.

En afghansk domstol prövar hans fall gentemot landets sharialagar. I Afghanistan pågår för närvarande en dragkamp mellan konservativa som fortfarande dominerar det afganska rättsväsendet och reformvänliga krafter.

För USA, med sin massiva närvaro i Afghanistan där man satsat stora summor och mycket prestige på att introducera demokrati i landet, riskerar fallet Rahman bli ett pinsamt bakslag.

Att överge islam är att förolämpa gud. Vi tillåter inte att gud förnedras. Mannen måste dö.

Abdul Raoulf

Washington har uppmanat Afghanistan att respektera religionsfriheten men också varit noga med att understryka att man inte kommer att lägga sig i fallet. Om regeringen ger efter för omvärldens krav kommer de muslimska prästerna att uppmana människor att slita Rahman i stycken. "Att överge islam är att förolämpa gud. Vi tillåter inte att gud förnedras. Mannen måste dö," säger den muslimske prästen Abdul Raoulf.

Rättegången mot Rahman började förra veckan och Afghanistans USA-ambassad har mottagit hundratals brev med vädjanden för Rahman från den amerikanska allmänheten. USA:s utrikesminister Condoleezza Rice har kontaktat president Hamid Karzai för att försöka få en lösning på fallet. Även Kanada, Tyskland och Italien, som alla har trupper i Afghanistan, har vädjat landet att respektera Rahmans rätt att välja tro.

Kanadas premiärminister Stephen Harper har talat med Karzai som meddelade att ingen behöver oroa sig för att dödsstraffet ska verkställas.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Afghanistan

11 december 2011: Pakistan häver inte blockaden
28 mars 2008: Ryssland erbjuder Nato hjälp
17 mars 2008: Danska soldater dödade i Afghanistan
31 januari 2008: Al-Qaidaledare dödad
14 januari 2008: Saknad afgansk Boeing funnen - 104 befaras döda
14 januari 2008: Bombattentat i Kabul
14 januari 2008: Beskjuten trupp mår bra
13 januari 2008: Svensk trupp beskjuten i Afghanistan
28 mars 2006: Afghansk konvertit frigiven
26 mars 2006: Talibaner hotar britter med självmordsbombare

Portaler

Sydasien
Mänskliga rättigheter

Wikipedia

Sharia
Afghanistan

Händelser 21 marsmars2006kvartal 1vecka 12

Publiceringar 22 marsmars2006kvartal 1vecka 12Referenser