Hoppa till innehållet

Agent Orange-drabbade vann i koreansk domstol

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Sydkorea
Sydkorea

26 januari 2006

Söul – Högstadomstolen i Sydkoreas huvudstad Seoul beslutade att de två amerikanska företag som under Vietnamkriget tillverkade avlövningsmedlet Agent Orange ska betala skadestånd till de koreanska krigsveteraner som drabbats av medicinska efterverkningar, uppger Korean Times.

Det är första gången som en domstol öppnar för möjligheten att kräva skadestånd av de amerikanska företag som levererade giftet som misstänks ha orsakat cancer och andra sjukdomar hos dem som utsattes för medlet.

Domstolen beslutade att Dow Chemical och Monsanto skulle betala ut sammanlagt 62 miljarder dollar till de 6 795 krigsveteraner som drivit fallet (totalt drabbades omkring 20 000).

Tidigare slog en lägre instans fast att det var svårt att bevisa att sjukdomarna orsakats av Agent Orange.

Under Vietnamnkriget besprutade USA en tiondel av Vietnams yta med mer än 70 miljoner liter Agent Orange för att blotta fientliga förband i djungeln. Sydkorea skickade omkring 320 000 soldater för att bistå USA i kriget.

De två amerikanska företagen har ingen verksamhet i Sydkorea och det är därför osäkert om de drabbade verkligen kommer att få någon ersättning. Risken är stor att krigsveteranerna blir tvungna att driva målet vidare i amerikansk domstol.

Läs mer

[redigera]


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]