Hoppa till innehållet

Aktivister gjorde intrång på australiensisk spionbas

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Spionanläggningen Pine Gap ligger i närheten av staden Alice Springs mitt i Australien och ingår i det världsomfattande spionsatellitsystemet ECHELON.

10 december 2005

Australien – Australiens federala polis (AFP) har gripit sex personer som lyckats ta sig förbi säkerhetssystemet vid den hemliga anläggningen Pine Gap i centrala Australien tidigt på fredagen.

Medlemmar av den kristna organisationen Christians Against All Terrorism (CAAT) lyckades ta sig förbi säkerhetsanordningarna på morgonen och två av lyckades ta sig genom två stängsel och inta en byggnad innan de kunde gripas. Två av demonstranterna tog bilder av sig själva stående på en av byggnaderna i anläggningen.

En taleskvinna för polisen i Northern Territory sa att tre män och två kvinnor åtalats till följd av händelsen. Ytterligare en kvinna har kallats till domstol i Alice Springs nästa vecka. Enligt taleskvinnan har aktivisterna gjort hål i de yttre och inre stängslen på försvarsanläggningen och riskerar upp till sju års fängelse.

Den kristna gruppen uppger att det är det första intrånget av sitt slag vid Pine Cap. Igår berättade gruppen om sina ansträngningar att gömma ett minneskort från sin digitalkamera för att förhindra att bilderna beslagtogs av polisen. Gruppens medlemmar kommer från olika delar av Australien: Fyra kommer från Queensland, två från New South Wales och en från Victoria.

De säger att aktionen syftade till att göra en "medborgarinspektion" vid den kontroversiella anläggningen. "Vi kan inte acceptera att USA:s och Australiens regeringar fortsätter dölja vilken roll Pine Gap har i det pågående kriget i Irak", sa Sean O'Reilly, en av gruppens medlemmar. "Det är dags att den australiensiska allmänheten får reda på sanningen om vad som händer i vårt land".

"Vi kan inte acceptera att USA:s och Australiens regeringar fortsätter dölja vilken roll Pine Gap har i det pågående kriget i Irak."

Enligt Jessica Morrison, en av gruppens medlemmar omges anläggningen av mycket hemlighetsmakeri. "För mig har det varit ett försök att ta mig till en plats som jag anser sprider död och börja manifestera sanningen", sa hon.

Två av gruppens medlemmar har släppts mot borgen och står nu åtalade för ett flertal brott: för att olagligen ha gjort intrång på förbjudet område och förstört eller skadat det brittiska Samväldets egendom, intrång på Samväldets mark samt skadegörelse enligt lagen i Nothern Territory.

Vid vägspärren vid avtagsvägen som leder till Pine Gap hade bortåt 30 poliser stationerats klockan sex på morgonen. Personal vid anläggningen hade beordrats stanna i sina bilar vid vägspärren.

Enligt CAAT-medlemmen Bran Law delade gruppens fyra medlemmar upp sig i två grupper som tog sig in i basen. Han berättade att de fyra som deltog i aktionen tagit sig omkring 10 kilometer genom tätt buskage innan de kunde ta sig in i anläggningen vid fyratiden på morgonen lokal tid. Bran Law själv och gruppens fjärde medlem, 37-åriga Donna Mulhearn som förra året verkade i Irak som så kallad mänsklig sköld och kidnappades i Fallujah, har släppts.

O'Reilly sa att de genomfört vad han kallade en "medborgarinspektion" vid Pine Gap i protest mot anläggningens roll i kriget i Irak sean försvarsminister Robert Hill vägrat låta dem göra ett officiellt besök vid anläggningen.

Det är fortfarande oklart om gruppens medlemmar kommer att omfattas av de nya stänga australiensiska anti-terroristlagarna som den federala regeringen antogs nyligen. Deras fall kommer att tas i upp vid en skiljedomstol i Alice Springs nu på onsdag.

Referenser

[redigera]
  • Denna artikel är en översättning av motsvarande engelska artikel.