Hoppa till innehållet

Aktivister som målade 'No War' på Sydneys operahus inför rätta igen

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

3 januari 2006

Sydney – Två aktivister som i mars 2003 målat orden "No War" på Sydneys berömda operahus med röda, fem meter höga bokstäver kommer att ställas inför rätta igen för att förhindra att de säljer den utrustning de använde vid aktionen på auktion.

Will Saunders och David Burgess dömdes till nio månaders fängelse och ett skadestånd på 151 000 dolar för den aktion som ägde rum den 18 mars 2003.

Aktionen ägde rum under inledningen av kriget i Irak och sedan dess har de tillbringat sex månader i fängelse. Nu vill de sälja sin utrustning för att ge humanitärt bistånd till Irak.

Polisen konfiskerade målarfärg och två penslar i samband med aktionen och nu vänder man sig till domstol för att få dessa objekt kasserade. Man menar att en auktion av föremålen skulle motverka lagens intentioner.

Enligt Will Saunders vill man sälja en hink och låta förtjänsten gå till humanitär hjälp i Irak. Den australiensiska tidningen The Australian uppger att auktionen skulle kunna genomföras av en erkänd biståndsorganisation och ge pengar till ett sjukhus i staden Basra.

Saunders sa också att hinken borde bevaras som en del av Sydneys historia. "Vi hoppas att vi kommer att kunna komma överens med polisen om hur en auktion ska genomföras ... det är obegriplig småsint att förstöra [hinken]", säger han.

Rättegången inleds den 16 januari.

Sydneys operahus hör till världens mest berömda byggnader och har en stor symbolisk betydelse för staden.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]