Hoppa till innehållet

Al-Qaida bakom självmordsattacken mot polisskola?

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

7 december 2005 Två självmordsbombare attackerade en polisskola i Bagdad under tisdagen, med minst 36 döda. Självmordsbombarna var enligt den irakiska intrikesministern Baker Solagh kvinnor. Nu tar Al-Qaida på sig skulden för dådet.

Baker Solagh meddelar att kvinnorna var elever vid skolan, och att den interna infiltrationen är svår att kontrollera.

Uppgifterna från Baker Solagh bestrids av andra nyhetskällor. AP skriver att bombarna var män, och The Times of India att det var två bröder.

En grupp som kallar sig Irakiska Al-Qaida tar på sig skulden via ett uttalande på internet. Denna grupp leds enligt The Telegraph av Abu Musab al-Zarqawi och andra extremistiska sunniislamister som utför våld av "sekteristisk natur". I uttalandet på internet skrev gruppen att polisskolan var "en plats där hundar får behörighet att spilla sunnimuslimers blod och tugga deras kroppar".

Några timmar efter denna självmordsattack utfördes ännu en på ett café i Bagdad, med tre dödsfall, och The Telegraph rapporterar om en incident med nio döda i en shiitisk stad sydöst om Bagdad samma dag. I de båda förra fallen var det fråga om "improviserade exploderande föremål" (IED), vilka enligt AFP är det allvarligaste hotet mot amerikanska soldater i Irak.

Tidigare nyheter

[redigera]

Referenser

[redigera]