Hoppa till innehållet

Alliansen oenig om misstroendeförklaring mot Freivalds

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

8 december 2005 Centerpartiet beslutade igår kväll att de tänker försöka väcka misstroendeförklaring mot Laila Freivalds. Beslutet splittrar den borgerliga alliansen.

Efter Katastrofkommissionens uppmärksammade kritik mot regeringen, har frågan svävat i luften om huruvida den borgerliga alliansen ska väcka misstroendeförklaring. Och mot vem skulle den misstroendeförklaringen i så fall riktas, Göran Persson eller Laila Freivalds?

Under tisdagen verkade alliansen eniga om att de inte skulle driva någon sådan förklaring, förrän Konstitutionsutskottet utrett frågan. En starkt bidragande orsak till dröjsmålet var även att alliansen visste att de inte skulle få tillräckligt stöd för att avsätta regeringen, om de inte hade stöd hos regeringens samarbetspartier, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det stödet fanns inte, utan samarbetspartierna ville avvakta.

På onsdagskvällen beslutade Centerpartiet att de tänker vänta med att försöka fälla Göran Persson, och därmed regeringen, men kommer att försöka väcka misstroendevotum mot utrikesminister Laila Freivalds. Detta vill Centerpartiet göra så snart som möjligt och fastän de inte på förhand vet om de får majoritet för att driva igenom det.

Dagens uppgift har förvånat och skapat besvikelse bland de övriga i alliansen. Fredrik Reinfelt säger idag att detta slags utspel tvärt om kan få till följd att Laila Freivalds sitter kvar längre, då det som "görs kort och snabbt" kanske driver regeringens sammarbetspartier till att stödja henne.

Centerns partisekreterare Göran Hägglund motiverar inställningen med att så vitt han erfarit skulle samarbetspartierna lägga ner sina röster. Det skulle i så fall innebära att stödet för avsättning skulle vara större än stödet för att utrikesministern skulle sitta kvar.

För att kunna väcka denna omröstning om misstroendeförklaring krävs 35 röster. Centerpartiet har endast 22 ledamöter och behöver stöd av ytterligare tretton ledamöter för att realisera förklaringen. Den borgerliga alliansens partiledare diskuterar den frågan under dagen.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]