Hoppa till innehållet

Amerikansk offensiv mot Ramadi, Irak

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

2 december 2005

Irak – Amerikanska trupper i Irak har inlett offensiven "Shank" med syfte att få slut på gerillaaktiviteterna i och kring staden Ramadi, väster om Bagdad. Avsikten är att få kontroll över området innan det irakiska valet i mitten av december.

Igår intogs stadens centrala delar av rebeller ledda av Abu Musab al-Zarqawi. Under några timmar sköt man med granatkastare och raketer mot en amerikansk bas och regeringsbyggnader. Flygblad delades ut där man meddelade att staden hade intagits av al-Qaida i Irak. Många av rebellerna flydde till Ramadi sedan amerikanska styrkor försört deras bas i Falluja i november förra året.

Till offensiven har man samlat tre hundra amerikanska och två hundra irakiska soldater. Talesmän för den amerikanska militären har i kommentarer påpekat att påståendet att staden intagits är fullständigt ogrundad och att Zarqawi är en expert på propaganda som överdriver sina små framgångar som en del i sin blodiga kampanj mot den irakiska regeringen.

Ramadi (Ar Ramădī, الرمادي) ligger 100 kilometer väster om huvudstaden Bagdad i den så kallad "Sunni-triangeln" och har omkring 400 000 invånare.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Relaterade nyheter[redigera]

Tidigare nyheter[redigera]

Läs mer[redigera]

Referenser[redigera]