Amerikansk soldat dömd för övergrepp i Afghanistan

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lägeskarta för Uruzgan i Afghanistan

29 januari 2006

Afghanistan – En amerikansk militärdomstol i Afghanistan har slagit fast att en amerikansk soldat gjort sig skyldig till övergrepp mot fångar vid en militärbas i provinsen Uruzgan, uppger BBC News.

Domstolen fastställde att soldaten varit ansvarig för ett fall av uppsåt till misshandel och två fall av misshandel. Han kommer att få tillbringa fyra månader i fängelse i Kuwait, bli degraderad och gå misste om lön.

En annan amerikansk soldat kommer att prövas för liknande anklagelser i nästa vecka och ytterligare en riskerar att straffas för att han känt till missförhållandena men inte rapporterat dem till sina överordnade.

Totalt har åtta fångar i amerikanst förvar dött i Afghanistan sedan 2001. Ett halvt dussin soldater har dömts för övergrepp. Människorättsgrupper har vid flera tillfällen anklagat amerikanska styrkor för övergrepp mot fångar i Afghanistan.

Läs mer[redigera]


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]