Hoppa till innehållet

Anonym Wikipediaskribent gav sig till känna

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

12 december 2005 Brian Chase, från Tennessee i USA, har trätt fram från anonymiteten och erkänt att det var han som gjort den kontroversiella redigeringen i internetuppslagsverket Wikipedias artikel om Seigenthaler Sr. I sitt bidrag påstod Chase att Siegenthaler bland annat var inblandad i morden på John och Robert Kennedy. Efter en kritisk artikel i USA Today av Siegenthaler fick Wikipedia ta emot negativ kritik.

Chase ber om ursäkt för sitt tilltag och har berättat att han gjorde sin redigering för att skämta med en medarbetare som kände familjen Siegenthaler. Chase sa också att han inte trodde att Wikipedia togs på så stort allvar.

Att artikeln legat kvar med de fullständigt felaktiga uppgifterna så länge har gjort att Wikipedias trovärdighet kritiserats i massmedia jorden runt. Kritiken har fått Wikipedias grundare Jimmy Wales att begränsa projektets öppenhet. Idag tillåts inte anonyma användare att starta nya artiklar i den engelskspråkiga upplagan.

Chase har som en följd av sitt framträdande sagt upp sig från sitt arbete, efter att hans chef föreslog det. Men Siegenthaler har i en kommentar sagt att han inte tänker vidta några rättsliga åtgärder mot Chase och har också bett hans arbetsgivare att inte acceptera uppsägningen.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]