Hoppa till innehållet

Ansvariga för färjekatastrof i New York 2003 dömda till fängelse

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
USA
USA

10 januari 2006

New York – Den fartygskapten som somnade vid rodret på en färja vid Staten Island i New Yorks hamn 2003 och orsakade elva människors död och många skadade dömdes tillsammans med sin arbetsledare till över ett års fängelse igår måndag, uppger New York Times.

Under den två timmar långa rättegången berättade anhöriga till de omkomna gråtande om sin sorg och sin ilska. Kaptenen, Richard J. Smith, höll ett emotionellt anförande där han bad de drabbade familjerna om ursäkt och berättade att han försökte ta sitt liv efter katastrofen.

Då han somnade kraschade färjan med 1 500 passagerare ombord in i en betongpir som slet upp sidan på fartyget. Många av de omkomna var så illa lemlästade att de var svåra att identifiera.

Arbetsledaren, Patrick Ryan, fälls för att han inte sett till att kommandobryggan på fartyget var bemannat med två man. Han sa i en kort kommentar under rättegången att olyckan skulle fortsätta att jaga honom för alltid.

Domaren, Edward R. Korman, konstaterade att Smith uppenbarligen var en bruten man som skulle lida resten av sitt liv av det inträffade. Korman dömde Smith till 18 månaders fängelse, maxstraffet, och Ryan till tolv månaders fängelse och en dag, maxstraffet plus en dag.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]