Hoppa till innehållet

Arabisk hamnaffär i USA skjuts upp

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
USA
USA

24 februari 2006

USA – Sedan ledande amerikanska jurister protesterat har ett företag från Förenade arabemiraten meddelat att man skjuter upp övertagandet av sex stora hamnar i USA, uppger BBC.

Dubai Ports World skulle ta över driften av hamnar från New York till New Orleans genom uppköpet av det brittiska företaget P&O. Men ledande republikanska och demokratiska jurister har varnat för att det kan göra USA mer sårbart för terroristattacker.

Vita huset har å sin sida meddelat att man välkomnar uppgörelsen och att man kommer att använda sitt veto mot alla försök att stoppa affären, men man lovade också att ge kongressen mer information och att man accepterade ett en fördröjning av affärsuppgörelsen.

USA:s president George W Bush har i ett uttalande sagt att det amerikanska folket inte har någon anledning till oro och att affären inte skulle godkänts om man inte kunnat garantera säkerheten i hamnarna.

Två av de flygplanskapare som genomförde att terroristattackerna i september 2001 kom från Förenade arabemiraten men presidenten har sagt att landet är en av USA:s viktigaste allierade i kampen mot terrorismen.

Anklagelser har förekommit i debatten att invändningarna mot affären kan ha rasistiska motiv. Bland annat Bush har framfört den kritiken.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]